A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is

2020. április 20. 08:12
A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre – mondta a Zhvg-nek Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója. A világtanács magyarországi tagvállalatainak tartott előadása után nyilatkozó igazgató szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.

HVG: Mennyire kerültek veszélybe a járvány miatt az élelmiszerellátási láncok?

 

Diane Holdorf
© 

Diane Holdorf: Már most látszanak fennakadások, amelyeket elsősorban az olyan határlezárások okoznak, amelyek nem veszik figyelembe a mezőgazdasági- és élelmiszerszállítmányok biztonságos továbbítását lehetővé tévő protokollokat. Már fel is kértük a kormányokat, hogy figyeljenek oda ezekre a szállítmányokra, hiszen ezek most, az ültetési időszak kezdetével egyre fontosabbá válnak. Az első napokat jellemző sokk, s a felvásárlási láz után most az látszik, hogy miközben megvannak a készletek, gondok vannak a polcok újratöltésével. De vannak problémák az ellátási láncokkal is, amelyek közül több megszakadt. A legsúlyosabb helyzet a légiforgalomban észlelhető.

HVG: És mi a helyzet hosszabb távon?

D. H.: A mezőgazdasági idénymunkások eltűnése miatt lehetnek komoly gondok: korábban nagyon sokan éltek abból, hogy földről-földre vándorolva végeztek idénymunkákat, de most őket is sújtják a szabad mozgást akadályozó korlátozások. A legkomolyabb nehézségek azokban az országokban – például Fekete-Afrikában, illetve Indiában és Pakisztánban – alakulhatnak ki, amelyek jelentős mértékben függenek az élelmiszerimporttól. Ha tovább tartanak vagy megszigorodnak az exportkorlátozások, akkor súlyos helyzet alakulhat ki.

HVG: Mennyire változtatja meg a világot a Covid-19-járvány?

D. H.: A mostani válság megmutatta, hogy melyek az eddig működő globális ellátási láncok gyenge pontjai. Biztos vagyok abban, hogy komoly változások lesznek, le fognak rövidülni az ellátási láncok, jelentősen meg fog nőni a helyi beszállítók szerepe, és új elvek alapján fogják optimalizálni a folyamatokat. Ez nem csak az élelmiszeriparra lesz igaz, hanem nagyon sok más szektorra is.

A mostani helyzet sorsdöntő lesz abban a tekintetben is, hogy merre halad tovább a kapitalizmus. Valószínűleg erősödni fog az a felfogás, amely szerint a cégek fő feladata nem a profitmaximalizálás, hanem az összes társadalmi szereplő érdekeinek a figyelembe vétele, azaz teret nyer majd a stakeholder kapitalizmus ideológiája. Folytatódik a zöld átalakulás is, míg természetesen nem mindenki választja ezt az utat, de lesznek nagyszerű előremutató megoldások.

© 

HVG: Az élelmiszerellátás már a válság előtt is fontos kérdésnek számított, részben azért, mert miközben egyes térségekben továbbra is éheznek az emberek, a megtermelt élelem 30 százaléka veszendőbe megy. Hogyan lehet visszafogni a pazarlást?

D. H.: A termelés, a tárolás, a felhasználás és a fogyasztás során rengeteg olyan lépés megtehető, amellyel pénzügyi megtakarítást és hatékonyságbeli eredményeket lehet elérni. A termelés és az aratás utáni időszakban elsősorban a tárolás területén lehet javítani a helyzetet, míg a szállításban azzal lehet előre lépni, ha az egész folyamatban szavatolják a hűtőkapacitások meglétét. Az élelmiszeripar ugyan már elég hatékony, de itt is rengeteg lehetőség van még újabb megtakarításokra.

A fogyasztói oldalon vannak az igazán komoly kihívások, az ételkiszállításban, az éttermekben, illetve a családoknál. Ami jól működhet az éttermekben, az az adagméret-menedzsment, hogy csak annyi étel jusson az asztalokra, amennyi tényleg elfogy. S már az étlap megszerkesztése során gondolni kell arra, hogy miképpen lehet hasznosítani a maradékot. Ami pedig az egyéni fogyasztókat illeti, ott a legjobb eredményt azzal lehet elérni, ha növeljük az emberek tudatosságát.

 

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

A SafeConsume üzenete az I. Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából

2019. június 11. 12:06
A világ élelmiszer külkereskedelme több mint évi 1,6 billió USD, amely komplex élelmiszerellátó rendszereken keresztül valósul meg. Az élelmiszerbiztonság fenntartása emiatt nemzetközi összefogást és szektorok közötti együttműködést igényel. 2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elfogadta a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert (Agenda 2030), majd három évvel később június 7-ét az Élelmiszerbiztonság Világnapjának választotta. 

Itt a nagy élelmiszerjelentés: öt hónapja nem volt ilyen a világban, mint most

2019. november 08. 09:42
Októberben nőttek a globális élelmiszerárak – az elmúlt öt hónapban először – miután jelentősen erősödött a cukor és a fontosabb gabonafélék nemzetközi jegyzése, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Drágult a búza, kukorica, és a pálmaolaj nemzetközi kereskedelmi ára, csökkent azonban a sajté, baromfihúsoké és a napraforgó olajé.