Ilyen retek- és újhagymaárakkal robban be a tavasz a piacra

2023. március 31. 11:13
Ráadásul minden paradicsomfajta olcsóbb lett az előző héthez képest.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a 2023. 12. hetén az újburgonya leggyakoribb bruttó termelői ára a Budapesti Nagybani Piacon 1750 Ft/kg. A koktélparadicsom bruttó termelői ára 2200 Ft/kg, a gömbparadicsomé mérettől függően 1250-1260 Ft/kg, a fürtös paradicsom pedig 1620 Ft/kg. Minden paradicsomfajta olcsóbb lett az előző héthez képest, a csökkenés mértéke fajtától függően 10-20 százalék – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
Ilyen retek- és újhagymaárakkal robban be a tavasz a piacra
2022. 12. hetéhez képest a barna héjú vöröshagyma közel háromszorosára, a sárgarépa kétszeresére drágult, a burgonya bruttó termelői ára fajtától függően 25-78 százalékkal, a cékla 83,3, a jégsaláta 87,1 százalékkal emelkedett.
 
Az előző év azonos időszakához képest viszont olcsóbb lett a fehér fejes káposzta: a tavalyi 390 Ft/kg-os termelői ár idénre 220 Ft/kg-ra csökkent, ami 44 százalékos árcsökkenés.
 
Retek
A retekfélék leggyakoribb bruttó termelői ára 2023.12. hetén a Budapesti Nagybani Piacon:
 
hónapos retek: 254 Ft/csomó, 12,7 százalékkal drágább, mint egy éve,
jégcsapretek: 375 Ft/kg, 13,6 százalékkal drágább, mint tavaly,
Müncheni sörretek: 400 Ft/csomó, 33,3 százalékkal drágább, mint tavaly,
fekete retek: 310 Ft/kg, egy év alatt 10,7 százalékot drágult.
Az előző héthez képest, csak a Müncheni sörretek ára csökkent 50 forinttal, a másik három retekfajta ára 4-5 százalékkal emelkedett.
 
Az importból származó retekfélék leggyakoribb bruttó ára a Budapesti Nagybani Piacon:
 
hónapos retek: 160 Ft/csomó. 11,1 százalékkal olcsóbb, mint egy éve
Müncheni sörretek: 425 Ft/csomó 11,8 százalékkal drágább, mint egy éve
Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban évente 245-255 ezer tonna hónapos retket termesztenek, Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia a meghatározó termelő. A termelés több országban szinte egész évben folyamatos a zárt termesztőberendezésekben, a „salátagyárakhoz" hasonlóan ezeken a helyeken ún. „retekgyárak" jöttek létre – írja elemzésében az AKI.
 
Hozzáteszik, hogy Magyarországon a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében. A belföldi hónapos retek egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piac kínálatában és a hazai felhozatal bővülésével – a korábbi évekhez hasonlóan – az idei évben is várhatóan kifut az importtermék a kínálatból.
 
A hazai kínálat bővülésével csökken, majd megszűnik importból származó újhagyma.
Újhagyma és póréhagyma
A belföldi újhagyma (zöldhagyma) egész évben kapható a Budapesti Nagybani Piacon. Az AKI PÁIR adatai szerint az újhagyma termelői ára 26 százalékkal (255 Ft/csomó-ra) emelkedett 2023 1–12. hetében az egy évvel korábbihoz képest,
az Olaszországból származó újhagyma nagykereskedelmi ára ugyanekkor 253 Ft/csomó, 32 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.
Várhatóan a hazai kínálat bővülésével csökken, majd megszűnik importból származó újhagyma a piacon.
 
A belföldi póréhagyma egész évben jelen van a Budapesti Nagybani Piacon, importversenytárs nélkül. Az AKI PÁIR adatai szerint a póréhagyma termelői ára 5 százalékkal (290 Ft/db-ra) emelkedett 2023 1–12. hetében az előző év azonos időszakához képest – áll az AKI jelentésben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Úton-útfélen minőségi élelmiszer

2023. szeptember 14. 16:49
A Coop Rally lehetőséget nyújt a magyar élelmiszeriparnak arra, hogy bemutassa a saját egyéni működését, teljesítményét, és lehetőséget biztosítson a gyártóknak arra, hogy egymással eszmét cseréljenek lazább körülmények között– jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Coop Rally indítóján,a Törley Pezsgőpincészetben.

Kihagyják az állatot. Szén-dioxidból és hidrogénből állítanak elő vajat

2024. szeptember 25. 11:17
Az „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra a kérdésre keresi a választ, hogy az első, szén-dioxidból készített szintetikus vaj vajon valóban egy innovatív öko-alternatív termék, vagy az csak egy újabb „techno-zöld” bolondság, amely nem hoz valós környezeti előnyt a valódi, állati eredetű vaj előállításával szemben.