Indul a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2016. december 06. 09:11
A korábbi évek gyakorlatának megfelelően december elsejétől az egész ország területén téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. Az idei ellenőrzéssorozat december elseje és december 31-e között lesz.

A téli felülvizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti időszakban a megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálja és a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. A december 1-je és 31-e között zajló vizsgálatok során főként azokra a termékre fókuszálnak, melyek népszerűek a karácsonyi időszakban. Ennek megfelelően fokozottan figyelik az előállítástól a forgalmazásig a friss húst; a hal és haltermékeket; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket; az újév egyik legkeresettebb termékét, a virslit; az édesipari termékeket, kiváltképp a szaloncukrokat; a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket; a borászati termékek közül a bort és a pezsgőt, valamint figyelnek az élő állatok szállítására is.

Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények; a hatóságok ezzel is ügyelnek arra, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor is.

A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák esetén továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a NÉBIH zöld száma (06-80/263-244), valamint a hatóság által bevezetett mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Pánikhangulat és tévhitek - Ezt érdemes tudni az E-számokról

2018. május 14. 09:04
A tévhitekkel ellentétben az E-számokat nem azért hozták létre, hogy a káros anyagokat jelöljék velük az élelmiszerekben. Sokkal inkább gyakorlati és praktikussági szempontból fontosak, a használatukkal ugyanis minden európai országban egységesen lehet jelölni, hogy egy adott élelmiszer mit tartalmaz. Mivel egy címkén csak kevés információ fér el, ezért így könnyebben fel lehet tüntetni az összetevőket.

Alacsony bérekből nem lesz kereslet

2017. november 30. 09:01
"Olcsó munka vagy erős szakszervezetek?" címmel került megrendezésre az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin és a Friedrich Ebert Stiftung támogatásával a Közbeszélgetések vitasorozat aktuális eseménye 2017. november 29-én a MASZSZ székházában.