Indul a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
A téli felülvizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti időszakban a megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.
A szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálja és a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. A december 1-je és 31-e között zajló vizsgálatok során főként azokra a termékre fókuszálnak, melyek népszerűek a karácsonyi időszakban. Ennek megfelelően fokozottan figyelik az előállítástól a forgalmazásig a friss húst; a hal és haltermékeket; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket; az újév egyik legkeresettebb termékét, a virslit; az édesipari termékeket, kiváltképp a szaloncukrokat; a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket; a borászati termékek közül a bort és a pezsgőt, valamint figyelnek az élő állatok szállítására is.
Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet kapnak a piacok, vásárok, karácsonyi rendezvények; a hatóságok ezzel is ügyelnek arra, hogy a vásárlók megfelelő minőségű, biztonsággal fogyasztható élelmiszerhez juthassanak karácsonykor is.
A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák esetén továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a NÉBIH zöld száma (06-80/263-244), valamint a hatóság által bevezetett mobil alkalmazása, a NÉBIH Navigátor.
kormany.hu