Itthon kellene tartani a GMO-mentes terményt
A repce példája is mutatja, hogy nem reménytelen 100 ezer hektárra feltornázni a szója termőterületét, de a lényeg az lenne, hogy itthon tartsuk és a hazai takarmányozásban használjuk fel a garantáltan GMO-mentes terményt – mondta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke, a GMO-mentes Magyarországért Egyesület elnöke.
Az 1990-es évek elején a tudomány képviselői azt állították, hogy Magyarországon 100-130 ezer hektárnál nagyobb területen elképzelhetetlen a repce termesztése, ennek ellenére a genetikai előrehaladás és a kereslet növekedése miatt idén már 335 ezer hektáron takarították be – emlékeztetett.
A szója termesztése leginkább a folyókhoz közeli területeken lehet sikeres Magyarországon, de folynak a nemesítések, és
Az Egyesült Államok és Kína közötti, a szóját is érintő vámháborúra utalva Zászlós Tibor elmondta, hogy a globális folyamatok minden piacra hatnak, de a hazai szójatermelés a GMO-mentessége miatt speciális. Nekünk ezt kellene növelnünk, és a megtermelt mennyiséget itthon kellene tartanunk. A NAK adatai szerint a 2015 és 2017 között termett 145–185 ezer tonna, garantáltan GMO-mentes szóját ugyanis szinte teljes egészében exportálták Magyarországról, helyette pedig külföldi, zömében GMO-s szója érkezett. Zászlós szerint ezen akkor lehet változtatni, ha a beinduló országos fehérjeprogram olyan kereteket teremt, amelyek a szójatermelők számára biztos felvásárlói piacot és tartós jövedelmet jelentenek.
A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja
vg.hu