Jól érzékelhető az élelmiszerárak áfa-csökkentésének hatása
A földművelésügyi miniszter szerint figyelemreméltó, hogy - elsősorban az év elején megvalósított áfa-csökkentés hatásának eredményeként - 14,2 százalékkal csökkent Magyarországon a sertéshús ára. Fazekas Sándor arra is felhívta a figyelmet, hogy szintén olcsóbb lett a baromfihús (0,7 százalékkal) és emellett érdemi árcsökkenés következett be a tej, a sajt és a tejtermékek esetében is (6,2 és 2,5 százalék). Ezzel szemben többet kellett fizetni a burgonyáért, cukorért, és a friss zöldségért, gyümölcsért.
A KSH adatainak elemzése alapján, előretekintve az mondható el, hogy az élelmiszerárak várhatóan továbbra is mérsékeltek maradnak, amit jövő évtől a friss tej, a baromfihús és a tojás áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentése is nagymértékben segít majd. A miniszter hangsúlyozta: az áfa-csökkentés előreláthatólag a tejnél 21 milliárd forint, a tojásnál 10,5 milliárd forint, a baromfihúsnál pedig 19 milliárd forint megtakarítást eredményez az élelmiszergazdaságban.
Fazekas Sándor kitért arra is, hogy az adatok összesítése alapján, láthatóan valóban jól érvényesül az a kormányzati szándék, amely a kihirdetett élelmiszerek árának áfa-csökkentésével a lakossági, fogyasztói árcsökkentéshez kívánt hozzájárulni. A polgári kormány kiemelt célja, hogy a magyar családok megerősödjenek, és előrébb léphessenek. Ezt kívánja elősegíteni többek között a családi adórendszerrel, az adócsökkentésekkel (így a legfontosabb élelmiszerek áfájának mérséklésével is), illetve a foglalkoztatási programokkal. Az élelmiszerek áfa-csökkentéséről szóló a döntéssel - statisztikailag is kimutathatóan - egyaránt jól jártak a magyar gazdák, a családok és a vendéglátók is, hiszen a növekvő magyar foglalkoztatottsági adatok és bérek mellett, az alacsony fogyasztói árak hatására dinamikusan nő a magyar lakosság elkölthető jövedelmének értéke.
Forrás: FM