Júliustól az EU-n kívülről rendelt árukra áfát kell fizetni

2021. április 09. 07:53
Július 1-jével megszűnik a 22 eurós értékhatár alatti, az Európai Unión kívülről rendelt áruk áfamentessége - közölte a Magyar Posta Zrt. és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Júliustól az EU-n kívülről rendelt árukra áfát kell fizetni

A változás uniós szintű, és azért vezették be, mert az eddigi szabályozás jogosulatlan előnyhöz jutatta az EU-n kívüli kereskedőket, miközben egyre bővült az e-kereskedelem.

 

Az olcsó internetes rendelések áfamentessége jelentős bevételkiesést jelentett az uniós országok költségvetésének is.

 

A jelenleg még érvényes szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós, nagyjából 7900 forintos összeghatárig vám- és áfamentesek. A 22 és 150 euró közöttiek már csak vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk. Júliustól viszont bármilyen apróságot is vesz valaki az interneten, ha nem uniós országban adják fel, meg kell fizetni utána a 27 százalékos áfát.

Az uniós áfairányelv változása a Magyar Posta Zrt.-re is terhet ró, júliustól ugyanis válogatás nélkül vámeljárás alá kell vonniuk minden olyan csomagot, amelyben árut sejtenek. A vállalat azt írta: ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban.

 

Éppen ezért automatikus vámeljárással készülnek a jogszabályváltozásra.

 

A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja is termékértékhez igazítottan sávos lesz. Ez jelenleg egységesen 3500 forint, amennyiben a postát bízzuk meg a vámkezeléssel. Ha nem, akkor 1000 forintot kérnek a közreműködésért.

 

Forrás: hvg.hu / fataj.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A főnökség nem nyaggathatja a közalkalmazottakat munkaidő után Belgiumban

2022. január 10. 09:17
A mobiltelefonok bármikor elérhetővé tették a munkavállalókat, akik így kiszolgáltatottá váltak. Ezen akarnak most változtatni – írja a HVG.

Évtizedek óta nem látott hatások Magyarországon – Újabb harc indul a magasabb bérekért

2022. május 16. 09:10
Évente a legtöbb esetben egyszer szokták emelni a bért a vállalatok. Idén azonban elszállt az infláció, és a munkaerőhiányos környezetben a dolgozók ezt igyekeznek kihasználni. Ez nem csoda: az idei bértárgyalások még 3-4%-os inflációs prognózissal indultak, ma már 10%-os infláció valószínűsíthető. A Porfólió szakszervezeti vezetőket kérdezett.