Kedvezően alakul a dinnyeszezon

2023. július 27. 13:42
A kínálat bőséges, a minőség az ország minden termesztőkörzetében kiváló - közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Kedvezően alakul a dinnyeszezon
A kamara a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piaci körképe szerint július végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elkezdődik a betakarítás, előtte a déli országrészből, majd Hevesből érkezett a dinnye. A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna volt az első, már június közepén szedték a termést, amely szeptemberig is kitarthat.
 
Baranyában akár szeptember második feléig is elhúzódhat a dinnyeszezon, a kiváló cukorfokkal rendelkező dinnye iránt nagy a kereslet. A békési termesztőkörzet szintén megtalálta a felvevőit, külföldre is jut az itteni dinnyéből.
 
A betakarítás augusztus 10. körül érhet véget, de számos termelő a hónap második felére is ültetett dinnyét - írták.
 
Szabolcsban az időjárás miatt a megszokottnál kisebb volt a termés, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő pedig az érést késleltette.
 
A minőség ugyanakkor itt is kiváló, a legtöbb termelő mára átállt az intenzív termesztésre, fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak és új, hibrid fajtákra cserélték a korábbiakat.
A betakarítás szeptember 10-ig tarthat. Hevesben ugyancsak okozott gondot az időjárás, de a termelők nem panaszkodhatnak, van kereslet a kimagasló minőségű árura, a térség várhatóan augusztus 20-ig tudja ellátni a piacot.
 
A közlemény szerint a tavaly óta 2600 hektárról 2900 hektárra bővült belföldi termőterületről 140-160 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók.
 
A exportpiacokon is biztatóak a kilátások, kedvezően alakulnak az árak, a nagy meleg növeli a külföldi keresletet.
A sárgadinnye értékesítési lehetőségei ugyancsak jók, a minőség kiemelkedő, importnyomás sem érezhető, a belföldi kínálat akár októberig is kitarthat - tették hozzá.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Disznólkodás Abádszalókon

2023. március 28. 10:09
Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.
 

Jön az első FoodTechShow!

2024. március 08. 12:50
A NAK élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást rendez.
 
Az élelmiszeripar számára több, mint 400 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a következő időszakban. A támogatások hatékony felhasználása és a tervezett beruházások sikeres megvalósítását segítve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 9-10. között élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást szervez „FoodTechShow" néven.