Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben
2023. november 06. 15:47
A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.

A legújabb házban szintén ezt a technológiát alkalmazzák.
Az Európa egyik legkedveltebb fajtájaként ismert Elsantát termesztik a jó íze, hússzilárdsága és a hosszú eltarthatósága miatt. Évente kétszer szüretelnek.

Az augusztusi ültetésből októbertől decemberig 5 kilogramm szamócát szednek négyzetméterenként. A téli nyugalmi időszak után február végétől elkezdenek fűteni és áprilistól júniusig tart a második szedés, amikor az őszi termés kétszeresét takarítják be. Elsősorban a holland piacot látják el szamócával, de Norvégiába, Németországba, Nagy-Britanniába, Dániába és Svédországba is szállítanak, Európán kívül pedig Japánban találkozhatnak a vásárlók a bogyós gyümölcseikkel.
Biológiai növényvédelmet folytatnak. A szamóca termesztéséhez szükséges szén-dioxidot, hőt és elektromos áramot egyebek között gázüzemű kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységből (CPH) nyerik. A nyári hűtést a 2020-ban beüzemelt 1400 napelemükre alapozzák, amelyek 450 000 kWh-t szolgáltatnak évente.
Forrás: Kertészet és Szőlészet/groentennieuws.nl;www.dutch-berries.com
Kapcsolódó cikkek
Ezekért a tejtermékekért a dupláját fizetjük, mint tavaly
2022. december 22. 11:32
Átíródik a szlogen? Az élet, erő, egészség helyett, helyesebb az élet, erő és luxus?
Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal, Új-Zélandon 5 százalékkal emelkedett 2022 októberében az egy évvel korábbihoz képest.
Közétkeztetés - mint a mezőgazdasági termékek piaca?
2024. május 10. 16:40
A mezőgazdasági őstermelők, kistermelők, családi gazdálkodók számára fontos szempont termékeik piacának helyzete. A közétkeztetés, „a helyi menza” elsőre jó felvevőpiacnak tűnhet; de valóban így van-e, és ha igen, milyen feltételek mentén?