Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben

2023. november 06. 15:47
A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
 
Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.
Kétszer szednek a holland szamócatermesztő üzemben
A legújabb házban szintén ezt a technológiát alkalmazzák.
Üvegház, növényházi beruházás ::
Az Európa egyik legkedveltebb fajtájaként ismert Elsantát termesztik a jó íze, hússzilárdsága és a hosszú eltarthatósága miatt. Évente kétszer szüretelnek.
Az augusztusi ültetésből októbertől decemberig 5 kilogramm szamócát szednek négyzetméterenként. A téli nyugalmi időszak után február végétől elkezdenek fűteni és áprilistól júniusig tart a második szedés, amikor az őszi termés kétszeresét takarítják be. Elsősorban a holland piacot látják el szamócával, de Norvégiába, Németországba, Nagy-Britanniába, Dániába és Svédországba is szállítanak, Európán kívül pedig Japánban találkozhatnak a vásárlók a bogyós gyümölcseikkel.
 
Biológiai növényvédelmet folytatnak. A szamóca termesztéséhez szükséges szén-dioxidot, hőt és elektromos áramot egyebek között gázüzemű kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységből (CPH) nyerik. A nyári hűtést a 2020-ban beüzemelt 1400 napelemükre alapozzák, amelyek 450 000 kWh-t szolgáltatnak évente.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet/groentennieuws.nl;www.dutch-berries.com

Kapcsolódó cikkek

NAK-FruitVeB: erősödik az importnyomás a káposztafélék piacán

2023. november 09. 13:09
Az erősödő importnyomás miatt nehéz helyzetben vannak a hazai fejeskáposzta-termelők, ezért az ágazatban piacszervezésre és nagyobb összefogásra lenne szükség – állapítja meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara  (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB csütörtökön kiadott körképében.

Mivel kezelik a déligyümölcsök felületét, és hogyan távolítható az el?

2024. június 17. 13:42
Kedvelt élelmiszeripari alapanyag a citromfélék héja, számos ételnél, édességnél nélkülözhetetlen alapanyag. Köztudott, hogy a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg a gyümölcsök, míg a fogyasztók asztalára kerülnek. Hogy miért és mivel kezelik a déligyümölcsök héját, azok hogyan távolíthatók el a héjról és mégis milyen lebomlási időkkel számolhatunk, megtudhatjuk dr. Némethy Zsuzsanna legújabb írásából.