Kevés tejterméket fogyasztanak a gyerekek egy felmérés szerint

2017. augusztus 17. 08:30
A 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, 42 százalékuk pedig csak hetente 1-2 alkalommal

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából.

A felmérés eredményéről szerdán kiadott közleményben rámutatnak: a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez és segítheti a csonttömeg kialakulását - hívják fel a figyelmet.

A 860 gyermek megkérdezésével készített vizsgálatból kiderült, hogy a 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, míg 42 százalékuk csak hetente 1-2 alkalommal, 16 százalékuk hetente egyszer, 28 százalékuk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt élőflórás joghurtkészítményeket.

A felmérés szerint a gyermekek tejtermék fogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyermek már tudja, hogy naponta legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76 százalékuk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos. A gyermekek körében az azonban már kevésbé ismert - mindössze 42 százalékuk tudta helyesen -, hogy a tejtermékek D-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a gyerekek közül sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefir, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék.

 

magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Brutális mennyiségű élelmiszer végzi a szemétben

2016. október 19. 08:36
Az előttünk álló évek egyik legjelentősebb feladata a Föld növekvő népességének egyre szűkösebb természeti erőforrások melletti megfelelő élelmezése. Az élelmezés-biztonság növelésének egyik legésszerűbb eszköze az élelmiszerpazarlás és veszteség mértékének visszaszorítása.

Együttműködés a vidékfejlesztésért

2016. március 31. 08:07
Cél az agrárképzés népszerűsítése Stratégiai együttműködési keretmegállapodást írt alá az agrárium és vidékfejlesztés erősítéséért szerdán Gödöllőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Szent István Egyetem (SZIE).