Kevesebb a munkabaleset az agráriumban

2018. február 13. 11:38
Egy év alatt jelentősen, mintegy 33 százalékkal csökkent a mezőgazdaságban a végzetes kimenetelű munkabalesetek száma, köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága elnevezésű kétéves munkavédelmi kampányának – közölte a Magyar Időkkel a gazdasági tárca.

A kampánynak köszönhetően 2017-ben a munkabalesetek számában is érdemi javulás ment végbe, így 22 százalékkal, 837-ről 654-re mérséklődött ez a mutató. Az agrárszektorban a legfőbb veszélyt a felborulásos balesetek jelentik, emellett gyakran előfordul az állatok támadása vagy a vegyszerek felelőtlen használata, ráadásul sokan az ismeretek hiánya miatt szenvednek valamilyen sérülést. A sajtónyilvános rendezvények, szakmai fórumok, valamint a tájékoztató anyagok alapvető célja a balesetek számának csökkentése, az ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre – figyelmeztetett az NGM.

A legfőbb veszélyt a borulások jelentik

A legfőbb veszélyt a borulások jelentik

A tárca adatai alapján 2016-ban az agráriumban – beleértve a halászatot és az erdőgazdálkodást – több mint hétszáz munkáltatót ellenőrzött a munkavédelmi hatóság. Az ellenőrzött munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. Tavaly ugyanakkor a munkakörülmények jelentősen javultak, az ellenőrzött munkáltatók közül már csak kétharmaduknál találtak szabálytalanságot. Annak érdekében, hogy tovább javuljanak az említett ágazatokban a munkakörülmények, a munkavédelmi hatóság a második és harmadik negyedévben kiemelten ellenőrzi a mezőgazdasági munkáltatókat.

magyaridok.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre több magyar marhahúst és élőmarhát exportálunk

2016. június 22. 08:34
Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2016. január-márciusban a 2015. hasonló időszakához képest, a marhahúsexport mennyisége 4 százalékkal, értéke 14 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.