Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok
2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.
A vizsgált minták 88 százalékában voltak jelen a mikroműanyagok – fotó: Shutterstock
Tudjuk, hogy már mindenhol jelen vannak a mikroműanyagok, a felhőktől az emberi szív szövetéig mindenhol kimutathatók, jogos tehát a feltételezés, hogy élelmiszereink jelentős része is tartalmaz ilyen anyagot. Most felmérés készült ennek mértékéről, aminek ijesztő és megdöbbentő eredménye született.
Kutatók 16 fehérjetípusból vettek mintát – magasan feldolgozott fehérjetermékekből és minimálisan feldolgozott friss élelmiszerekből is. Vizsgálták a lazacot, a garnélát, a csirkemellet, a sertéskarajt, a bélszínt, a csirkefalatokat és növényi alapú nuggetseket, tofut és a marhahúst helyettesítő növényi alapú húspogácsát is.
Mind a 16 fehérjetípusban volt mikroműanyag, összesen a vizsgált minták 88 százalékában volt jelen a szennyeződés.
Tehát a mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban. Koncentrációját tekintve nem volt statisztikai különbség a szuperfeldolgozott termékek és a friss termékek között.
Ráadásul nem lehet tudni, hogy más típusú ételek mennyi műanyagot tartalmazhatnak, tehát az sem megoldás, hogy húsok helyett mást fogyasztunk.
Az azonosított mikroműanyagok 44 százaléka műanyagszál, 30 százaléka pedig műanyagdarabka volt. A ruhákból és egyéb textiltermékekből származó műanyagszálak a mikroműanyag egyik legelterjedtebb formái.
Arról még nincsenek pontos adatok, hogy milyen hatással vannak ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Workshop-ot tartottak a helyi termelésű élelmiszerről Veszprém megyében
2024. június 17. 13:24
A helyi termékek minőségfejlesztését szolgálta a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és a Pannon Helyi Termék Nkft. által közösen rendezett szakmai program, amelynek házigazdája a Táj-Kapocs Alapítvány volt. A taliándörögdi rendezvényen számos helyi termelő, kézműves találkozott, hogy megosszák tapasztalataikat, és új kezdeményezéseket ismerjenek meg.
Élelemforrás embernek, állatnak: a batáta kisüzemi termesztésre is alkalmas
2023. május 25. 12:32
Az emberek többségének a batátáról még mindig az ugrik be elsőre, hogy Afrika növénye. Ez egyébként nem igaz, Közép-Amerikából származik, és a legnagyobb termelője Kína. Itthon is termesztjük, a szupermarketekben és a zöldségeseknél is van belőle. A növény termesztésének toplistáját Európában Portugália vezeti, de nálunk is egyre népszerűbb. Vannak már néhány száz hektáros termelők is, de alapvetően a kis gazdaságok növénye.