Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok
2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.

A vizsgált minták 88 százalékában voltak jelen a mikroműanyagok – fotó: Shutterstock
Tudjuk, hogy már mindenhol jelen vannak a mikroműanyagok, a felhőktől az emberi szív szövetéig mindenhol kimutathatók, jogos tehát a feltételezés, hogy élelmiszereink jelentős része is tartalmaz ilyen anyagot. Most felmérés készült ennek mértékéről, aminek ijesztő és megdöbbentő eredménye született.
Kutatók 16 fehérjetípusból vettek mintát – magasan feldolgozott fehérjetermékekből és minimálisan feldolgozott friss élelmiszerekből is. Vizsgálták a lazacot, a garnélát, a csirkemellet, a sertéskarajt, a bélszínt, a csirkefalatokat és növényi alapú nuggetseket, tofut és a marhahúst helyettesítő növényi alapú húspogácsát is.
Mind a 16 fehérjetípusban volt mikroműanyag, összesen a vizsgált minták 88 százalékában volt jelen a szennyeződés.
Tehát a mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban. Koncentrációját tekintve nem volt statisztikai különbség a szuperfeldolgozott termékek és a friss termékek között.
Ráadásul nem lehet tudni, hogy más típusú ételek mennyi műanyagot tartalmazhatnak, tehát az sem megoldás, hogy húsok helyett mást fogyasztunk.
Az azonosított mikroműanyagok 44 százaléka műanyagszál, 30 százaléka pedig műanyagdarabka volt. A ruhákból és egyéb textiltermékekből származó műanyagszálak a mikroműanyag egyik legelterjedtebb formái.
Arról még nincsenek pontos adatok, hogy milyen hatással vannak ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Botrány a Lindt csokoládé körül: megdöbbentő, mivel védekezik a cég
2024. november 14. 17:13
A Lindt hírnevén esett csorba a teljes svájci élelmiszeriparnak károkat okozhat.
Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon
2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.