Klímavédelem és mezőgazdaság: kibékíthetetlen ellentét?

2018. január 12. 08:53
A klímaváltozás mezőgazdaságra kifejtett káros hatásairól rendkívül sok megfigyelés halmozódott fel, melyek között gyakran döbbenetes esetekről is hallunk.

A klímaváltozás nemcsak a mezőgazdasági úton előállított élelmiszer-termelés volumenét, de a termelt termékek minőségét is jelentősen csökkenti. Így pl. 2017-ben Európában a túl gyakori esőzés a búza fehérjetartalmának káros csökkenését okozta.

 

 
 
 

A klímavédelem érdekében az európai termelőket pénzügyileg nagyobb mértékben kell támogatni(közvetlen kifizetések, vidékfejlesztés támogatása). Mind fontosabb, hogy a természeti erőforrások fenntartható felhasználását „update” politikával és pénzügyileg még hatékonyabban segítsék. Ennek keretében örvendetes módon a szerves gazdálkodás mértékét az elmúlt 10 évben az EU-ban évente 5,5 százalékkal sikerült növelni.

 

A direkt kifizetéseket további összegekkel kell fokozni a „zöldítési programok” (növénytermesztés diverzifikálása, ökológiai fókuszterületek – EFA – létesítése stb.) támogatásához.

klímavédelem

A klímaváltozás mezőgazdaságra kifejtett káros hatásairól rendkívül sok megfigyelés halmozódott fel – fotó: Shutterstock

Az innovációnak, a tudásszint növelésének egyre nagyobb szerepe van a fenntartható mezőgazdaságban. Gondoljunk itt a robotok, szatellitek, új technológiai eljárások bevezetésére. Mindezek mellett a gazdálkodók még gazdagabb és naprakészebb információellátása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a természeti erőforrásokkal még felelősségteljesebben tudjanak gazdálkodni.

 

agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rákos betegek lobbiztak Brüsszelben az óriási vitát okozó szer ellen

2017. október 12. 07:51
Amerikai daganatos betegek figyelmeztették az Európai Bizottságot (EB) arra, hogy ne újítsa meg a rákkeltőnek tartott, glifozát nevű növényvédőszer-hatónyag uniós licencét. Szerintük a Monsanto növényvédőszer-gyártó cég ellen folyó amerikai per és több nemzetközi szakvélemény is azt bizonyítja, hogy a glifozátnak karcinogén hatása lehet. A perben szereplő sértettek úgy látják, hogy az EB a glifozátról eddig nem megfelelő bizonyítékokat gyűjtött be, a bizottság viszont cáfolja ezt. A glifozátot a WHO potenciálisan rákkeltőnek nyilvánította, az Európai Élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) viszont nem.

Sütőipar az internetes médiában

2017. január 27. 09:03
Nem csitul a közvélemény érdeklődése szakmánk iránt. Ennek számos oka van, a Magyar Élelmiszerkönyv változásai, a kézműves kontra többi szaktárs pengeváltásai, vagy az alapvető élelmiszerekből kifelejtett kenyér és a belengetett áremelés összefüggései mind lehetőség a média számára a kenyérgyártással kapcsolatos vélekedések bemutatására. Az alábbiakban a présház hírportál két interjúja érdemes a szakmai figyelemre.