Koordinátorhálózat az agrárkamaránál

2018. október 17. 07:41
Régiónként egy élelmiszeripari koordinátor kezdte meg a munkát, hogy az ágazati szereplőket jobban bevonja az agrárkamarai információáramlásba – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján.

Az élelmiszeripari szereplők öt évvel ezelőtt a kötelező kamarai tagság folyományaként kerültek az agrárkamarába, és bár az elmúlt években egyre inkább integrálódtak a köztestületbe, van még teendő, hogy aktívabbak legyenek

– értékelte a szakma helyzetét Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke, a kamara Ercsiben tartott sajtótájékoztatóján. Mint ismertette, a magyarországi élelmiszeripar évente körülbelül 2 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, de a hazai gazdaságban ennél nagyobb a szerepe. A megtermelt mezőgazdasági termékek 70 százaléka ugyanis a magyarországi feldolgozók üzemeiben hasznosul.

A most futó 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban az ágazat lényegesen több fejlesztési forráshoz jutott – különösen a mikro-, kis- és közepes vállalkozások –, s ehhez a NAK lobbitevékenysége is hozzájárult

– mondta Éder Tamás. Remélhető, hogy a végrehajtott és zömében folyamatban lévő fejlesztések eredményeként valóban növekszik a hatékonyság – tette hozzá.

Forrás: Kallus György / VG

Ahhoz azonban, hogy a fejlesztési források tényleg jól hasznosuljanak, és versenyképesebbé váljanak az ágazati szereplők, tudásra is szükség van, ezért az ágazat fejlődésében a technológiai, szabályozási és piaci ismeretek megléte kiemelkedő szerepet játszik – hangsúlyozta Éder Tamás.

A NAK ezért indította el 2017-ben a Tanuljunk együtt! című programsorozatát, amely több ágazatban is ismereteik bővítésére adott lehetőséget tagjainak. Több külföldi kiállításon is részt vehettek az érdeklődő élelmiszeripari tagok, és külföldi szakmai képzéseket is szerveztek. Élelmiszeripari körkép címmel konferenciákat is tartanak, amelyeken az ágazati aktualitásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Mindezek mellett is azt tapasztalják, hogy a NAK élelmiszer-iparos tagjaihoz kevésbé jutnak el az információk, ezért átalakították a kamara élelmiszeripari igazgatóságát, egyben megalakították élelmiszeripari koordinátorhálózatukat. A hét magyarországi régióban egy-egy koordinátor végzi a munkát, és közvetlenül próbálja megismertetni az élelmiszer-iparosokkal a kamarai szolgáltatásokat, a NAK operatív és választott vezetői pedig segítségükkel direkt visszajelzést kaphatnak arról, hogy milyen információkat, szolgáltatásokat igényelnek a tagok.

Lefedi az országot a Biopont
A Biopont Kft. 21 éve úttörőként jelent meg a bioélelmiszerek piacán – mondta Egervári Márk, a NAK rendezvényének otthont adó cég ügyvezetője. A magyar tulajdonú társaság belföldön az összes drogériahálózatban, a hipermarketekben és a diszkontláncokban is jelen van. Emellett tizenöt országba szállítja termékeit, például extrudált, csíráztatott búzát, kölesgolyót és gluténmentes rágcsálnivalót. | VG

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: Ne legyenek EU-szankciók!

2016. július 14. 08:12
Tetemes veszteséget jelent az orosz embargó Az orosz embargó miatt az év végéig kétszáz-, 2017 utolsó napjáig pedig már háromszázmilliárd forint veszteség is érheti a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart – mondta lapunknak Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke. Eközben Oroszország több agrárágazatát fejleszti, kiépíti saját ellátórendszerét.
 

A technológia sosem fogja kiváltani az embert az agráriumban

2018. július 31. 08:18
A mezőgazdaság modernizációjának hatása a vidékre címmel tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetést a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében. Az esemény résztvevői szerint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar technológiai fejlődése folyamatosan zajlik, azonban a gazdák és a szakemberek szerepét ez soha sem váltja ki.