Lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

2016. augusztus 10. 07:55
Több, mint 3 300 létesítményt és 10 700 terméket ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrök a nyári szezonális ellenőrzés első szakaszában – ismertette az eredményeket Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
 

A szakemberek öt vállalkozás tevékenységét függesztették fel, mintegy 16 millió forint bírságot szabtak ki és 5,6 tonna, összesen 5 millió forint értékű élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

Zsigó Róbert elmondta: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak meg a szezonális ellenőrzések során, hiányosságokat főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel.

Az egész országra kiterjedő komplex ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, de kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

A nyári szezonális ellenőrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt előkészített húsokat, a sült halakat, és a gyümölcsök közül főként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhai kerámia termékekre is. Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb, mint a 3 százalékánál merült fel probléma.

Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek három fűszerezett, pácolt előkészített húsban mutatták ki a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben derült ki az, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.

Kép letöltése
 
Fotó: Francz Ilona/FM

 

A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben az előírtnál alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhai kerámia edények vizsgálatánál pedig a vizsgálat alá vont 16-ból, 6 minta ellenőrzése fejeződött be, közülük egynél találtak határérték feletti ólomkioldódást.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő. A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak. Zsigó Róbert hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdődött a hatósági intézkedés.

Az államtitkár hozzátette: a nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart; a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

A magyar görögdinnye külföldön is népszerű

2016. július 20. 07:56
A magyar görögdinnye és a mag nélküli dinnye is népszerű az export piacokon, főként Németországba, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába és a Skandináv államokba szállítják - mondta a földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán.

Elfogadhatatlanok a mesterséges húsok

2018. január 22. 09:26
Az állattenyésztés jövőjéről tanácskoztak a berlini Zöld Héten az agrárminiszteri csúcstalálkozó résztvevői. A magyar tárcavezető az agrárium legkockázatosabb ágazatának nevezte az állattenyésztést.