Koronavírus: már az élelmiszerboltokat is fenyegeti a járvány harmadik hulláma

2021. március 01. 09:07
Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában. Az elmúlt napokban több helyről érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést veszélyezteti az újabb járványhullám a kereskedelemben.
Koronavírus: már az élelmiszerboltokat is fenyegeti a járvány harmadik hulláma

Lehetséges, hogy nem lesznek elegendőek a kiskereskedelemben eddig megszokott védekezési előírások a koronavírus-járvány harmadik hullámában. A Magyar Nemzet megtudta: az iparági szervezetekhez mérettől, üzlettípustól függetlenül az elmúlt napokban több helyről is érkeztek olyan jelzések, hogy már a napi működést is veszélyezteti az újabb koronavírus-hullám.

A fertőzés ráadásul a sokak által látogatott élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább. A különféle iparcikküzletekben, élelmiszerboltokban, raktárakban, központi áruelosztó bázisokon is felütötte a fejét az agresszív vírusváltozat. Ez azt jelenti, hogy a naponta több száz, több ezer vásárlót fogadó üzletekben és az azokat kiszolgáló területeken az elkövetkező hetekben fokozott járványügyi kockázattal jár a munkavégzés. A portál megtudta, hogy a kereskedelmi szereplők legújabban amiatt aggódnak, hogy minden óvintézkedés ellenére a bolti munkavállalók lebetegedésével fokozódhat a nyomás az élelmiszer-alapellátási lánc értékesítői, beszerzői oldalán, ami az előző évi hullámok, sőt a kezdeti pánikvásárlások rohamában is jól állta a sarat.

A magyar vállalkozások képviseletében levélben kértünk segítséget Kásler Miklós egészségügyi minisztertől azért, hogy az élelmiszerboltokban dolgozó kollégák mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához

– mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Neubauer Katalin kiemelte, hogy a boltosok a napi 8-10 órás műszakokban, hétvégéken pedig a fokozott, gyorsan cserélődő vásárlótömegben különösen ki vannak téve a megfertőződés veszélyének. Az ő védelmükre és az élelmiszer-ellátási rendszer működésének biztosítására mielőbb lehetővé kellene tenni az ebben a szektorban dolgozók védőoltását. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára jelezte, hogy az előző járványhullámok idején néhány könnyebb fertőzéses esettel megúszták a kereskedelemben. Ilyenkor a műszakok átszervezésével megoldották a zavartalan működést az érintett üzletekben.

A szakember beszélt arról is, hogy több helyről azt a hírt kapták a napokban, hogy a kiskereskedelmi egységekben megugrott a koronavírus-fertőzések száma Ez pedig, ha tovább nő, már rövid távon veszélyeztetheti a most is korlátozott nyitvatartást – szögezte le a szövetség főtitkára. Ezért arra kérik az egészségügyi minisztert, hogy a kereskedelmi dolgozók élvezzenek előnyt a védőoltásoknál.

A multiláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetségnek is jelezték, hogy egyre gyakoribbak a megbetegedések a munkavállalók körében. Vámos György főtitkár szerint manapság a legfontosabb össztársadalmi kérdés a nemzetgazdaság újraindulása, így létfontosságú a védőoltás minél szélesebb körű, gyors felvétele.

Közös érdekünk a vírus okozta válságon hamar túljutni

– jegyezte meg Vámos György.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kiemelte, hogy elsőként az a fontos, hogy mindenki regisztráljon a vakcinára, ez alapján a szakemberek már tervezhetnek. Vámos György emlékeztetett arra is, hogy a védőoltáson kívül mennyire fontos a maszkok szabályos viselése.

www.agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy Szupermenta majonéz teszt: kiderül, „mit tudnak” a flakonos mártások

2018. november 09. 08:11
A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

Prémium sonkát és magyar tojást veszünk húsvétra, de a járvány bekavarhat

2021. április 06. 08:24
Hét-nyolcezer ezer tonna füstölt húskészítményt veszünk húsvétra, méghozzá egyre többször választjuk a jó minőségű, hagyományos érlelésű, hosszabban pácolt és hagyományosan füstölt húsárut, tojásból pedig az M-es méretű hazait preferáljuk. A húsvét minden évben nagy bevásárlással jár, de mennyit változtak a szokásaink a koronavírus hatására? Utánajártunk, milyen termékből rendelt kevesebbet a CBA, hogyan hatott a takarmány drágulása a sonka árára, és mennyi füstölt húsárut tervez eladni a Bonafarm Csoport.