Kötelező a tápértékjelölés az előrecsomagolt élelmiszereken

2016. december 14. 08:51
A hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelező válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken.

A 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében az élelmiszer-vállalkozásoknak december 13-tól fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére. Az érintett előállítók és forgalmazók a NÉBIH honlapján megtalálhatják a legfontosabb információkat, például a jelölés kötelező elemeit és a feltüntetés sorrendjét is. 
Magyarországon a tápértékjelölés az EU-csatlakozás előtt kötelező volt. A belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őszi élelmiszeripari rendezvénysorozatán kiemelten foglalkozott a témával.

 


(nak.hu)

 


Csak tisztességesen
Az Európai Unió tagállamainak mezőgazdasági miniszterei politikai állásfoglalást fogadtak el hétfőn egyebek mellett a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorításáról – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tárcavezetők kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő év folyamán tegyen olyan javaslatot, ami uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.
A megtett intézkedéseken túl tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött helyzetét, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak. Az FM álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát. (MTI)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Pánikhangulat és tévhitek - Ezt érdemes tudni az E-számokról

2018. május 14. 09:04
A tévhitekkel ellentétben az E-számokat nem azért hozták létre, hogy a káros anyagokat jelöljék velük az élelmiszerekben. Sokkal inkább gyakorlati és praktikussági szempontból fontosak, a használatukkal ugyanis minden európai országban egységesen lehet jelölni, hogy egy adott élelmiszer mit tartalmaz. Mivel egy címkén csak kevés információ fér el, ezért így könnyebben fel lehet tüntetni az összetevőket.

Az ehető bevonatokban rejlő lehetőségek

2017. április 05. 08:17
Élelmiszer veszteségek mennyiségének jelentős visszaszorítása, friss élelmiszerek eltarthatóságának, esztétikus megjelenésének megőrzése, tápértékének fokozása láthatatlan íz- és illatmentes egészségre veszélytelen bevonatokkal?