Középpontban az ígéretes és fenntartható európai mezőgazdaság

2016. december 09. 08:21
Az európai fehérjestratégiára vonatkozó közös jövőképét határozta meg négy ország – Magyarország, Moldova, Bosznia, Észak-Rajna-Vesztfália – agrárminisztere a 4. Duna Szója Kongresszuson. A budapesti eseményen Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes képviselte hazánkat. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Duna Szója Szövetség közösen szervezte.

Magyarország mindig arra törekedett, hogy elérhető árú, jó minőségű és egészséges élelmiszereket állítson elő – hangsúlyozta beszédében Nagy István. A biztonságos élelmiszer-előállítás kulcsa egy olyan fenntartható mezőgazdasági gyakorlat elterjesztése, melynek a GMO-mentes szója is sarkallatos pontja – húzta alá a földművelésügyi miniszterhelyettes. Magas színvonalú élelmiszertermékeivel és GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával Magyarország kulcsszerepet játszik az európai fehérjeellátásban.

A konferencián azt a célt határozták meg, hogy 2025-re az Európában felhasznált fehérje 50 százaléka európai szójából és hazai hüvelyesekből származzon. Ennek elérésére a takarmánykeverékekhez használt szója mennyiségét csökkenteni, a szója és más fehérjenövények termesztését pedig növelni kell. A fenntartható szója-ellátás iránti elköteleződés magával hozza a vetésforgó használatát, a vidéki területek fejlődését, és a kelet-nyugati irányú integrációt Európában.

Csak a termőföldek kicsivel több mint 2%-án termesztenek nagymagvú hüvelyeseket Európában – mondta a konferencián a Duna Szója Szövetség elnöke. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a gazdák megfelelő támogatásokat kapjanak a hüvelyesek termesztéséhez. A mennyiségi stabilitás, a hozam és a minőség a működő és fenntartható élelmiszeripar feltételei – húzta alá Matthias Krön.

Az európai mezőgazdaság egyik fő kihívása és feladata, hogy biztosítsa a független és fenntartható fehérjeellátást. Az ellenőrzött európai szója használata kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel csak ennek révén biztosíthatóak a hosszú távú gazdasági és környezeti előnyök.

hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Halálra ítélt élelmiszerek: mi tűnik el az asztalunkról?

2018. március 12. 07:43
A világ különböző részein dolgozó kutatók számos élelmiszer eltűnésére számítanak a globális felmelegedés miatt. Olyan kedvenceknek is végük lehet, mint a csoki és a kávé.

Mikor tilos a munkáltatói felmondás?

2018. február 27. 11:37
A munkaviszony felmondása olyan érdekmúlás okán következik be (akár munkáltatói, vagy munkavállalói oldalt tekintjük), amikor a felek egyikének (vagy mindkettejüknek) megszűnik az az érdeke, amely a munkaviszony fenntartását addig szolgálta. A felmondásra azonban nem minden esetben van lehetőség, ennek részletes szabályait a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) tartalmazza – írja az ado.hu.