Középpontban az ígéretes és fenntartható európai mezőgazdaság

2016. december 09. 08:21
Az európai fehérjestratégiára vonatkozó közös jövőképét határozta meg négy ország – Magyarország, Moldova, Bosznia, Észak-Rajna-Vesztfália – agrárminisztere a 4. Duna Szója Kongresszuson. A budapesti eseményen Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes képviselte hazánkat. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Duna Szója Szövetség közösen szervezte.

Magyarország mindig arra törekedett, hogy elérhető árú, jó minőségű és egészséges élelmiszereket állítson elő – hangsúlyozta beszédében Nagy István. A biztonságos élelmiszer-előállítás kulcsa egy olyan fenntartható mezőgazdasági gyakorlat elterjesztése, melynek a GMO-mentes szója is sarkallatos pontja – húzta alá a földművelésügyi miniszterhelyettes. Magas színvonalú élelmiszertermékeivel és GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával Magyarország kulcsszerepet játszik az európai fehérjeellátásban.

A konferencián azt a célt határozták meg, hogy 2025-re az Európában felhasznált fehérje 50 százaléka európai szójából és hazai hüvelyesekből származzon. Ennek elérésére a takarmánykeverékekhez használt szója mennyiségét csökkenteni, a szója és más fehérjenövények termesztését pedig növelni kell. A fenntartható szója-ellátás iránti elköteleződés magával hozza a vetésforgó használatát, a vidéki területek fejlődését, és a kelet-nyugati irányú integrációt Európában.

Csak a termőföldek kicsivel több mint 2%-án termesztenek nagymagvú hüvelyeseket Európában – mondta a konferencián a Duna Szója Szövetség elnöke. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a gazdák megfelelő támogatásokat kapjanak a hüvelyesek termesztéséhez. A mennyiségi stabilitás, a hozam és a minőség a működő és fenntartható élelmiszeripar feltételei – húzta alá Matthias Krön.

Az európai mezőgazdaság egyik fő kihívása és feladata, hogy biztosítsa a független és fenntartható fehérjeellátást. Az ellenőrzött európai szója használata kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel csak ennek révén biztosíthatóak a hosszú távú gazdasági és környezeti előnyök.

hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Feltámasztják az édesipart - a kormány támogatásával épül csokoládégyár Bátonyterenyén

2018. március 22. 10:22
Csokoládégyárat épít a Vadász márkanevű termékeket gyártó Árklub Kft. Bátonyterenyén 8,3 milliárd forintos beruházással. A gyár 2019 végén kezdi meg működését, és 150 embernek ad munkát a Nógrád megyei városban.

A rozskenyeret is eladják gluténmentesnek

2017. február 08. 07:52
Összesen 13 budapesti pékséget tesztelt próbavásárlással a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az ételallergiásoknak nem árt résen lenni, ugyanis több esetben is félretájékoztatnak az eladók.