Középpontban az ígéretes és fenntartható európai mezőgazdaság

2016. december 09. 08:21
Az európai fehérjestratégiára vonatkozó közös jövőképét határozta meg négy ország – Magyarország, Moldova, Bosznia, Észak-Rajna-Vesztfália – agrárminisztere a 4. Duna Szója Kongresszuson. A budapesti eseményen Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes képviselte hazánkat. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Duna Szója Szövetség közösen szervezte.

Magyarország mindig arra törekedett, hogy elérhető árú, jó minőségű és egészséges élelmiszereket állítson elő – hangsúlyozta beszédében Nagy István. A biztonságos élelmiszer-előállítás kulcsa egy olyan fenntartható mezőgazdasági gyakorlat elterjesztése, melynek a GMO-mentes szója is sarkallatos pontja – húzta alá a földművelésügyi miniszterhelyettes. Magas színvonalú élelmiszertermékeivel és GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával Magyarország kulcsszerepet játszik az európai fehérjeellátásban.

A konferencián azt a célt határozták meg, hogy 2025-re az Európában felhasznált fehérje 50 százaléka európai szójából és hazai hüvelyesekből származzon. Ennek elérésére a takarmánykeverékekhez használt szója mennyiségét csökkenteni, a szója és más fehérjenövények termesztését pedig növelni kell. A fenntartható szója-ellátás iránti elköteleződés magával hozza a vetésforgó használatát, a vidéki területek fejlődését, és a kelet-nyugati irányú integrációt Európában.

Csak a termőföldek kicsivel több mint 2%-án termesztenek nagymagvú hüvelyeseket Európában – mondta a konferencián a Duna Szója Szövetség elnöke. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a gazdák megfelelő támogatásokat kapjanak a hüvelyesek termesztéséhez. A mennyiségi stabilitás, a hozam és a minőség a működő és fenntartható élelmiszeripar feltételei – húzta alá Matthias Krön.

Az európai mezőgazdaság egyik fő kihívása és feladata, hogy biztosítsa a független és fenntartható fehérjeellátást. Az ellenőrzött európai szója használata kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel csak ennek révén biztosíthatóak a hosszú távú gazdasági és környezeti előnyök.

hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Rétvári Bence: Bővülnek a források a gyermekétkeztetésben

2016. május 25. 08:13
Tanácskozást tartottak a hazai élelmiszeripar szerepéről a közétkeztetésben A gyermekétkeztetési program finanszírozására a jövő évi költségvetésben a tervek szerint az ideinél 2,2 milliárddal több, 74 milliárd forint jut - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten egy szakmai konferencián.   
 

A helyi termék még nem hívószó

2017. augusztus 22. 08:21
Furcsa helyzetnek tűnik, de ha az ember bemegy bárhol az országban egy nagyobb élelmiszerboltba, elvétve talál csak olyan terméket vagy terményt, amely az adott település környékéről, vagy akár csak az ottani tájegységből származik. Miért nem lehet Csopakon csopaki bort kapni? Kecskeméten kiskunságit? Balatonvilágoson Hedon söröket? Vagy mégiscsak lehet?