Középpontban az ígéretes és fenntartható európai mezőgazdaság

2016. december 09. 08:21
Az európai fehérjestratégiára vonatkozó közös jövőképét határozta meg négy ország – Magyarország, Moldova, Bosznia, Észak-Rajna-Vesztfália – agrárminisztere a 4. Duna Szója Kongresszuson. A budapesti eseményen Nagy István, földművelésügyi miniszterhelyettes képviselte hazánkat. A rendezvényt a Földművelésügyi Minisztérium és a Duna Szója Szövetség közösen szervezte.

Magyarország mindig arra törekedett, hogy elérhető árú, jó minőségű és egészséges élelmiszereket állítson elő – hangsúlyozta beszédében Nagy István. A biztonságos élelmiszer-előállítás kulcsa egy olyan fenntartható mezőgazdasági gyakorlat elterjesztése, melynek a GMO-mentes szója is sarkallatos pontja – húzta alá a földművelésügyi miniszterhelyettes. Magas színvonalú élelmiszertermékeivel és GMO-mentes mezőgazdasági stratégiájával Magyarország kulcsszerepet játszik az európai fehérjeellátásban.

A konferencián azt a célt határozták meg, hogy 2025-re az Európában felhasznált fehérje 50 százaléka európai szójából és hazai hüvelyesekből származzon. Ennek elérésére a takarmánykeverékekhez használt szója mennyiségét csökkenteni, a szója és más fehérjenövények termesztését pedig növelni kell. A fenntartható szója-ellátás iránti elköteleződés magával hozza a vetésforgó használatát, a vidéki területek fejlődését, és a kelet-nyugati irányú integrációt Európában.

Csak a termőföldek kicsivel több mint 2%-án termesztenek nagymagvú hüvelyeseket Európában – mondta a konferencián a Duna Szója Szövetség elnöke. Hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a gazdák megfelelő támogatásokat kapjanak a hüvelyesek termesztéséhez. A mennyiségi stabilitás, a hozam és a minőség a működő és fenntartható élelmiszeripar feltételei – húzta alá Matthias Krön.

Az európai mezőgazdaság egyik fő kihívása és feladata, hogy biztosítsa a független és fenntartható fehérjeellátást. Az ellenőrzött európai szója használata kulcsfontosságú ebben a folyamatban, mivel csak ennek révén biztosíthatóak a hosszú távú gazdasági és környezeti előnyök.

hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Bizottság online konzultációt indít az élelmiszer-ellátási láncokkal kapcsolatban

2017. augusztus 17. 08:23
Az Európai Bizottság szerdán közzétett felhívásában arra kéri a mezőgazdasági termelőket, az uniós polgárokat és minden érintett felet, hogy a november 17-ig tartó online konzultáció keretében osszák meg az élelmiszer-ellátási lánc működésével kapcsolatos meglátásaikat.

Az élelmiszer-ipari cégek 89 százalékát érinti a szakmunkáshiány

2017. január 05. 07:52
A cégek 81 százalékának leginkább szakmunkásra lenne szüksége – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. novemberi reprezentatív, 1000 munkáltatóra kiterjedő felmérésből, amit kedden hozott nyilvánosságra.