Kritikus helyzetben a gyógynövény ágazat szaporítóanyag ellátottsága

2023. október 05. 15:00
Dunaföldváron szeptemberben tartották az „Ökológiai gyógynövény-termesztés szaporítóanyag-ellátottságának javítása” elnevezésű szakmai napot – írták a nak.hu-n.
 
Kritikus helyzetben a gyógynövény ágazat szaporítóanyag ellátottsága
A rendezvényen az Európai Mezőgazdasági Innovációs Partnerség (EIP) keretében 2021-2023 között megvalósított kísérletsorozat összefoglaló értékelését hallhattuk. A kutatás fő célja az ökológiai gyógynövény termesztésben alkalmazható szaporítóanyag ellátottság javításának elősegítése volt. Ennek érdekében három gyógynövényfajt vizsgáltak, így az édeskömény, az oregánó és a citromfű esetében végeztek kisparcellás kísérleteket különböző fajtákkal öt termőhelyen.
 
A kísérletsorozat indoka és kiindulási alapja a gyógynövényágazatban, ezen belül különösen az ökológiai termesztésben folyamatosan jelen lévő szaporítóanyag-hiány volt. Ennek megfelelően zajlott a meghatározott három növényfaj esetében három vegetációs perióduson keresztül a konvencionális, részben külföldi fajták és taxonok ökológiai termesztésben való használhatóságának a vizsgálata.
 
Az édeskömény esetében különösen az ökológiai termesztésben okoz gondot az alkalmazható fajták, illetve a szaporítóanyag hiánya, ebből adódóan sok esetben tanúsítvánnyal nem rendelkező fogott vetőmagot használnak fel, így nagyon sok taxon van termesztésben. A vizsgált fajták és taxonok között illóolaj-tartalom tekintetében nem volt számottevő különbség, mindegyik megfelelt a VIII. Magyar Gyógyszerkönyv előírásainak. A vizsgált anyagok közötti különbségek elsősorban a fagyérzékenység tekintetében mutatkoztak, így a német fajták kevésbé bizonyultak érzékenynek.
 
A citromfű esetében rendelkezésre áll ugyan fajtaválaszték, azonban hiányoznak az aktuális fajtaleírások, így sok esetben nem ismert az átlagos hozam és az illóolaj-tartalom, így számottevő kockázatot jelent a jelenleg elérhető szaporítóanyagok használata.  Ezen túl az oregánó esetében sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vetőmag. A vizsgálatok során az átlagos 0,2-0,4 %-hoz képest a német ’Lemona’ fajta illóolaj-tartalma bizonyult a legmagasabbnak 0,6% körüli értékkel.
 
Az oregánó fajtaellátottsága szintén nem megfelelő, hazai viszonylatban gyakorlatilag még kisebb mennyiségben sem áll rendelkezésre fémzárolt vetőmag. Ebből adódóan a kísérletben a meglehetősen drága sváci ’Carva’ fajta mellett fajtamegjelölés nélküli vetőmagok vizsgálatára kellet szorítkozni.
Oregánó / Origanum vulgare | Baráti Díszfaiskola - Kertészet - Győr
 
Az alapprobléma tehát adott, amely szerint nem csupán az ökológiai termesztésben, hanem konvencionális termesztéstechnológiai esetén sem áll rendelkezésre megfelelő fajtaválaszték és/vagy megfelelő mennyiségű vetőmag.
 
Ennek egyik oka, hogy a piaci folyamatokra reagálva az egyes fajok és fajták iránti igény dinamikusan változik, így a faja- és szaporítóanyag előállítás piaci alapon nem kifizetődő.
 
Másrészt Magyarországon hosszú évek-évtizedek óta nincs okszerű és koordinált fajtanemesítés, fajtafenntartás és szaporítóanyag-előállítás sem a kutatóintézetekben, sem pedig az egyetemeken.
 
A gyógynövény-feldolgozók általában saját szelektált vonalakkal vagy fajtajelöltekkel dolgoznak, ezek a több év alatt előállított szaporítóanyagok azonban többnyire a vállalatok saját, védett tulajdonát képezik, így nem jutnak el az integrációkon kívüli termelőkhöz.
 
A szaporítóanyagok hiánya ebből adódóan a legnagyobb mértékben az integrációkon kívüli, illetve lazább együttműködésben megállapodó, adott esetben beszállítói szerződéssel rendelkező termelőket érinti, hiszen a szoros, hosszútávú együttműködések esetében az integrátorok többnyire a termelők rendelkezésére bocsátják a megfelelő szaporítóanyagot, az alapanyag mennyiségének és minőségének biztosítása érdekében.
 
agrotrend.hu / NAK, dr. Kozak Anita Andrea

Kapcsolódó cikkek

Meghosszabbítja a kormány az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

2023. szeptember 18. 12:46
Az Európai Unió vezetői nem az unió érdekeit védik, "a nemzetközi, multinacionális nagytőke piacszerzési akciójának vagyunk szem- és fültanúi" - mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol arról beszélt, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

Meghökkentő felfedezés: házi módszerrel is megtisztítható a csapvíz a mikroműanyagoktól

2024. március 13. 15:58
Egyszerű és hatékony.
 
Kínai kutatók egyszerű, de hatékony módszert fejlesztettek ki a mikro- és nanoplasztik részecskék csapvízből való eltávolítására, amely forralás és szűrés útján akár 90%-os hatékonysággal képes csökkenteni az emberi szervezetbe jutó műanyag szennyeződést – írja a penzcentrum.hu.