Letarolják a piacot az egy összetevőből álló húshelyettesítők?

2024. augusztus 12. 14:52
Mutatjuk, mit jelent a "tiszta címke" az élelmiszeriparban.
 
90 év működés után az "Elmhurst 1925" 2016-ban bezárta az utolsó tejüzemét is és növényi italok készítésére állt át. A cég legfrissebb újítása a TerraMeat, amely húsalternatíva kendermag-fehérjéből.
Letarolják a piacot az egy összetevőből álló húshelyettesítők?
Egyre nagyobb kereslet várható a "tiszta címkéjű" élelmiszerek iránt – Fotó: Shutterstock
 
A kendermagfehérje-porhoz csak fűszereket kell hozzáadni, majd a keveréket mikrohullámú sütőben sütve készen van a növényi alapú „hússzelet".
 
Az ilyen húshelyettesítőknek már többféle változata van forgalomban, de azokat a fogyasztók többnyire nem szívesen fogadják, mivel magas fokon feldolgozottak és igen hosszú az összetevők listája. Gyakran 40-50 különböző komponenst tartalmaznak és nehéz követni az összetevők listáját. Ugyanakkor a TerraMeat ezt egyetlen alapanyaggal, a kendermag-fehérjével oldja meg.
 
Egy európai tanulmány megállapította, hogy az élelmiszeriparban egy jelentős elmozdulás várható a tiszta címkéjű (egykomponensű) termékek irányába, és a gyártók 99%-a üzleti stratégiájának sarokköveként írja le ezeket a termékeket. Az olyan cégek, mint a Beyond Meat és a Juicy Marbles szintén frissítették receptjeiket a tisztább címkék elérése érdekében, míg egyes gyártók a feldolgozott összetevők, például a metilcellulóz alternatíváinak kifejlesztésén dolgoznak.
 
Forrás: vegconomist.com

Kapcsolódó cikkek

Magyar baromfitermékek: Növekvő kihívások és kampány a fogyasztás ösztönzéséért

2023. július 28. 11:28
Az Agrármarketing Centrum sajtótájékoztatóján a baromfi ágazat aktuális helyzetéről, a baromfi termékek fogyasztásának előnyeiről és az idei kampány részleteiről beszéltek a szervezők.

A céklalé számtalan egészségügyi előnye

2023. június 21. 18:38
A céklalé az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvendett a sportolók körében, mivel azt állították, hogy jótékony hatással van az állóképességre és az eneriga raktározásra is. De vajon tudományosan alátámaszthatók ezeket az állítások?