Luxus lesz a kávézás

2023. április 24. 11:14
Elképesztő magasságba emelkedett a kávé ára.
 
Az arabica kávéfajta ára hathavi csúcsra emelkedett a szűkös kínálat miatti aggodalmak közepette 
Luxus lesz a kávézás
Visszaesett Kolumbia kávéexportja
Tavaly október közepe óta nem látott szintre emelkedett az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i májusi határidős jegyzésében: fontonként (1 font = 45,36 dekagramm) 2,00 dollár fölé.
kávé
Mindez azzal magyarázható, hogy a legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek.
 
A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége (Federación Nacional de Cafeteros de Colombia – Fedecafé) a múlt héten arról számolt be, hogy a világ második legnagyobb arabicatermelő országában, Kolumbiában a márciusi kávéexport éves szinten 19 százalékkal esett.
kávé
Csökkenő kínálat, növekvő kereslet
A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília, ahol az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését az IBGE (a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet) a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette.
 
A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint a kávépiacon az idén is jelentős kínálati hiány várható, ami a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémáinak a következménye. Ezzel párhuzamosan 2023-ban a globális kávéfogyasztás az ICO becslése szerint  1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban.
 
Jelentősen bővül a kínai kávéfogyasztás is, a Daxue Consulting piackutató cég beszámolója szerint a kínai kávépiac teljes értéke 32 milliárd dollár lesz 2025-re, így a becsült éves növekedés eléri a 22 százalékot.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Kedden eldől, hogy lesz-e Volán-sztrájk!

2024. január 22. 13:55
A MÁV-Volán csoport vezérigazgatója 2024. január 23. napjára összehívott CSÉT ülésen fog újabb bérfejlesztési ajánlatot tenni az 56 ezer munkavállalót képviselő reprezentatív szakszervezetek számára.
 

Súlyos hiba az élőállat ajándékozása húsvétkor

2024. március 26. 14:43
Óva int élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.