Magyarország betiltaná a laborhúst, az Európai Bizottság szerint viszont ezt nem teheti meg
2024. október 28. 13:17
A magyar törvényjavaslatot az Európai Bizottság megalapozatlannak tartja.

A szintetikus húsalternatívákat Olaszországban már betiltották – fotó: Shutterstock
Az Európai Bizottság válaszokat vár Magyarországtól a szintetikus húsalternatívák betiltása kapcsán. A magyar törvényjavaslat első körben nem ment át az uniós rostán, mivel a Bizottság megalapozatlannak tartja azt. Sok tagállam vezetője is aggályosnak találta a tervezett tilalmat. Többen is leszögezték, hogy a tervek a szabad kereskedelem elveivel ellentétesek.
Az Európai Bizottság (EB) indokolatlannak és az egységes európai piacra nézve potenciálisan károsnak ítélte meg azt a törvénytervezetet, amely a szintetikus húsalternatívák forgalomba hozatalát tiltaná be Magyarországon.
Az uniós szerv erre a TRIS-értékelést (Technical Regulations Information System, a műszaki szabályozások információs rendszere) követően jutott.
Az (EU) 2015/1535 irányelv szerinti eljárás célja, hogy még megjelenésük előtt megakadályozza a belső piaci akadályok létrejöttét. A tagállamok a termékekre és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó tervezeteikről értesítést küldenek az EB-nek, amely az uniós jogszabályok tükrében elemzi e tervezeteket. Az eljárásban viszont nem csupán az EB kap lehetőséget a véleménynyilvánításra, hanem a tagállamok is.
Ennek keretében került uniós górcső alá a szintetikus húsalternatívák betiltására vonatkozó magyar törvénytervezet is. Erről az Agrárminisztérium még júliusban kezdeményezett társadalmi vitát; a kormány jelezte, hogy a szintetikus hústól való elzárkózást egészségügyi, környezetvédelmi és hagyományőrzési szempontok is indokolják.
Az Európai Bizottság azonban úgy véli, hogy ezeknek az aggályoknak a megalapozottságát nem bizonyította a magyar kabinet, illetve hogy a tilalom drasztikus lépés, amely megzavarhatja az új élelmiszerek uniós szintű harmonizált engedélyezési eljárását.
A szintetikus húsalternatívákat Olaszországban már betiltották
Az Európai Bizottság emlékeztette Magyarországot arra, hogy a megfogalmazott kérdésekre köteles az eljárásban meghatározott határidőn belül hivatalos úton válaszokat adni. Olaszország azonban már betiltotta – az Európai Unióban elsőként – a tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártását és forgalmazását.
"A magyar javaslat ütközik az európai jog alapelveivel, és az olasz törvényről is ez bizonyosodott volna be, ha tiszteletben tartják a TRIS-eljárást. Mindkét tilalom megalapozatlan, nem tudományos bizonyítékokra épül – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a tenyésztett hús még nem is elérhető az európai fogyasztók számára. Az olasz jog is potenciálisan alkalmazhatatlan, mivel a TRIS-eljárás megsértésével a jóváhagyás után jelentették be az Európai Uniónak" – nyilatkozta Francesca Gallelli, a Good Food Institute intézményi kapcsolatokért felelős európai vezetője, hozzátéve, hogy az olasz törvényhozók megsértették az uniós eljárásrendet azzal, hogy már csak a törvényjavaslat parlamenti elfogadását követően nyújtották be EU-s véleményezésre.
Más tagállamok álláspontja
Több tagállam jelezte, hogy a szintetikus húsalternatívák betiltása nemzeti szinten nem elfogadható eljárás.
Svédország például nehezményezte, hogy Magyarország nem nyújtott be értékelést a tenyésztett hús által jelentett egészségügyi és környezetvédelmi kockázatokról, így pedig a kormány nem támasztotta alá megfelelő tudományos érvekkel a szigorú fellépés szükségességét.
Hollandia álláspontja az, hogy másik tagállamban jogszerűen forgalomba hozott termékek értékesítését önkényesen nem szabad korlátozni, az EU egységes piacán szabadon mozoghatnak az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek. Kiemelte továbbá, hogy Európa szigorú élelmiszer-biztonsági értékelést végez az olyan újdonságok esetében, mint a laboratóriumi hús.
Litvánia és Csehország is jelezte, hogy a magyar tervek a szabad kereskedelem elveivel ellentétesek. Litvánia szerint az EU-nak versenyképesnek kell maradnia a technológiai fejlesztések terén, és meg kell teremtenie a globális szintű szabályozás és szabványok feltételeit.
Mik azok a műhúsok?
A „műhúsok" kifejezés alatt két terméktípust szoktak érteni: a növényekből kivont fehérjéből és egyéb hozzávalókból készült húshelyettesítőket, valamint a sejttenyésztett húst („laborhúst"), azaz az állatisejt-alapú, klinikai körülmények között tenyésztett termékeket.
Az Agrárminisztérium a laboratóriumi hús betiltása mellett foglalt állást. A kormány álláspontja szerint nem csupán a környezet és a vidéki hagyományok, de az emberi egészség védelme is szükségessé teszi a szintetikus hús betiltását.
Az ellentétes álláspontot képviselők azonban azzal érvelnek, hogy a húshelyettesítő termékekkel kapcsolatban nem áll rendelkezésre összehasonlítható mennyiségű adat, amely indokolná azt, hogy az egészségre ártalmas kategóriába sorolják őket, a laborban előállított húsok egészségre gyakorolt hatását egyelőre nem ismerjük.
Forrás: prove.hu
Kapcsolódó cikkek
Aggódnak a kiskereskedők: a növekvő költségeket már nem lehet beépíteni a fogyasztói árakba
2023. április 27. 11:58
Attól tartanak, hogy még jobban visszaesik a fogyasztás.
Bár lassulni látszik az árak növekedésének üteme, a kiskereskedők világszerte aggódnak, hogy az infláció visszafogja a fogyasztást. Az egyetlen fénysugár Ázsia, amelyet azonban elhomályosít a kínai defláció veszélye.
Kapor, de nem csak tökfőzelékbe
2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.