Már teljes a káosz a "klórozott csirkék" miatt

2018. január 15. 10:07
Komoly vitát okoz továbbra is az Amerikai Egyesült Államok (USA) és az Európai Unió (EU) között, hogy az uniós vádak szerint az USA vállalatai klórozott vízzel mosott csirkehúst szállítanak az uniós piacra. Miközben Brüsszel továbbra is tiltja a "klórozott csirkék" behozatalát, az amerikai fél azt állítja, hogy az USA-ban már nem is használják ezt a technológiát. Egyes nyilatkozatok szerint az egyesült államokban már "halálosan unják" a vitát, és megállapodásra törekednének.

Belefáradni látszik az USA abba a vitába, amelyben az Európai Unió azzal vádolja az amerikai vállalatokat, hogy klóros vízzel mosott csirkehúst szállítanak az EU-ba. Az USA egyes hivatalnokai legalábbis az utóbbi időszakban olyan értelmű nyilatkozatokat tettek, hogy az Egyesült Államok szeretné lézárni a hosszú ideje tartó nézeteltérést. Az USA mezőgazdasági minisztériuma ráadásul azt állítja, hogy az amerikai cégek már nem mossák klóros vízzel a csirkehúst.

Az ellentétes vélemények miatt ma nehéz eligazodni abban, milyen veszélyt jelenthetnek a "klórozott csirkék" az uniós fogyasztókra. Az Európai Unió mindenesetre továbbra is határozottan tiltja a klórozott vízzel megtisztított csirkehús behozatalát. Az USA szerint viszont az uniós fogyasztóknak joguk van ahhoz, hogy az Egyesült Állymokból származó csirkeshúst vásároljanak, ha az megfelel azt előírásoknak. Ezért a klórozásra hivatkozva most már nem lehetne nehezíteni az amerikai termékek bejutását az uniós piacra - állítják amerikai források.

Egyes szakértői vélemények szerint a vita lezárását könnyítheti, hogy az Egyesült Államok és az EU élelmiszer-szabványai számos ponton hasonlítanak egymáshoz. Ezért az élelmiszerbiztonsági és állatjóléti nézeteltérések tisztázhatók, ha a vitatott kérdésekben - mint például a csirkeklórozás - dűlőre jutnak a felek. 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezek azok a mesterfogások, amelyekkel jó pálinkát főzhetünk

2017. november 02. 07:54
A vezéraromákban rejlenek azok a lényeges különbségek, amelyek a kisüsti és az úgynevezett tornyos eljárással készülő pálinkákat megkülönböztethetik. E komponenseket ugyanúgy befolyásolhatja az illékonyság, a megfelelő hely és mennyiség, mint a lepárlás körülményei. A legfontosabb tényező azonban a deflegmáció, amely részleges kondenzációt jelent. Ennek megfelelő beállításával mindkét módszerrel ugyanolyan ízű és illatú pálinkát készíthetünk ugyanabból a cefréből.

Gyümölcsösökre is licitálhatnak a gazdák

2016. május 25. 08:09
A miniszter szerint célszerű lenne az állami tulajdonú halastavakat is eladni Hamarosan dönt a kormány arról, hogy vásárolhatnak-e halastavakat a földművelők. A földárverések harmadik ütemében gyümölcsösökre már licitálhatnak a gazdák – tudta meg lapunk.