Még mindig kevesen akarnak agrárszakmát tanulni

2017. december 12. 08:39
Partnerségi megállapodást kötött egymással a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az agrárszakképzés fejlesztése érdekében. A cél, hogy minél többen akarjanak továbbtanulni az agrárképzésben.

A most megkötött megállapodás célja, hogy a középfokú agrárszakképzés növelje az agrárvállalkozások versenyképességét és népességmegtartó erejét - jelentette ki a nagykátai alíráson Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Szerinte a mezőgazdaság eredményessége nagymértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától és az oktatás minőségétől

A partnerségi megállapodás Pest megyében lehetőséget nyújt arra, hogy a kamara megállapodást kössön az iskolákkal és ehhez csatlakozhassanak az ágazati szereplők is - mondta Velkei József, a NAK Pest megyei elnöke. Kezdeményezik a képzési jegyzék korszerűsítését, illetve a szakmai- és vizsgakövetelmények módosítását a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz tartozó 80 szakmakörben.

A korábban elfogadott Tessedik Sámuel agrárszakképzési koncepció megújítja az agrárszakképzés rendszerét és fejleszti a duális képzést - tette hozzá Fazekas Sándor. A mezőgazdasági gépészképzésre jelentkezők száma például 2013 óta megduplázódott, így 1200-ról 2500-ra nőtt - szögezte le.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigorítaná a külföldiek földvásárlását a szlovák kormány

2017. március 23. 07:46
A külföldiek földvásárlását szabályozó törvények szigorítására készül a szlovák kormány. A szomszédos országban jelenleg nincs jogszabályi felső határa annak, hogy a más országokból származók mennyi földet vásárolhatnak. Szlovákia összes mezőgazdasági területeinek 5-6 százalékát, mintegy 100-150 ezer hektár földet birtokolnak külföldi befektetők, akiket az uniós átlag csupán harmadát-negyedét kitevő földárak vonzanak.
 

Forró ősz - Csata a bérekről

2018. augusztus 17. 09:54
Az egyéb juttatások csökkentésével reagáltak a cégek a kötelező béremelésre, számos esetben elmaradtak tervezett beruházások is.