Megbízható minőség röviden
2023. november 10. 15:45
A rövid ellátási lánc (REL) szolgálja a társadalmi-, gazdasági-, és környezeti fenntarthatóságot, ezért egyre hangsúlyosabb a hazai és az Európai Unió politikájában is- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a REL Szervezők Napján, Békéscsabán.

A helyettes államtitkár ismertette, hogy a helyi termékek megvásárlásával jelentősen rövidíthető az értékesítési lánc, másrészt ez segíti a vidéki termelők gyors piacra jutását, mert közvetlenül a termelőtől juthat hozzá a fogyasztó hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó minőségi élelmiszerekhez. Hozzátette, hogy a REL összhangban van a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai irányaival. A KAP alapvető célkitűzése ugyanis a tisztességes megélhetés biztosítása a mezőgazdasági termelők számára. A REL pedig a helyi közösségek szintjén ösztönzi a helyi gazdaság szereplőit az együttműködésre.

Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztése alapvetően három terület összehangolásán múlik. Ez a három terület pedig az időhiány mérséklése, tudásátadás növelése és a segítő közigazgatási környezet megteremtése. Kiemelten fontos a szemléletváltás a termelésnél és fogyasztásnál is. Például változtatások kellenek a termékek előállítása és fogyasztása terén is, vagy kevesebb anyagot és energiát felhasználva több értéket kell előállítani.
A helyettes államtitkár kitért arra is , hogy 2020. decemberi rendelet alapján Magyarországon 2022-től legalább 60 százalékban, míg 2023-tól már legalább 80 százalékban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében- tette hozzá.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Hihetetlen, hogy mit készítenek a hagymahéjból
2024. október 25. 17:08
Segít a romlandó élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbításában is.
Az egyszerhasználatos műanyagok óriási problémát jelentenek világszerte, ezért egyre többen keresik a megoldást a csomagolások fenntartható alternatíváinak megtalálására.
Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát
2023. április 14. 14:22
A görög szamóca kilós ára most 1700 forint körül alakul, fóliás magyar társa azonban várhatóan ennél sokkal többe kerül majd.
A fóliasátrakban elültetett, illetve a szabadföldi szamóca is sokkal többe fog kerülni, mint a görög áru. A szezon áprilisban kezdődik el és Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában azt mondta, hogy a fóliás eper kilója körülbelül 7000 forintba kerül majd.