Megbízható minőség röviden

2023. november 10. 15:45
A rövid ellátási lánc (REL) szolgálja a társadalmi-, gazdasági-, és környezeti fenntarthatóságot, ezért egyre hangsúlyosabb a hazai és az Európai Unió politikájában is- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a REL Szervezők Napján, Békéscsabán.
 
Megbízható minőség röviden
A helyettes államtitkár ismertette, hogy a helyi termékek megvásárlásával jelentősen rövidíthető az értékesítési lánc, másrészt ez segíti a vidéki termelők gyors piacra jutását, mert közvetlenül a termelőtől juthat hozzá a fogyasztó hazai, friss, ízletes és megbízható forrásból származó minőségi élelmiszerekhez. Hozzátette, hogy a REL összhangban van a Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai irányaival. A KAP alapvető célkitűzése ugyanis a tisztességes megélhetés biztosítása a mezőgazdasági termelők számára. A REL pedig a helyi közösségek szintjén ösztönzi a helyi gazdaság szereplőit az együttműködésre.
Megbízható minőség röviden
Dr. Felkai Beáta Olga kifejtette, hogy a rövid élelmiszer-ellátási láncok fejlesztése alapvetően három terület összehangolásán múlik. Ez a három terület pedig az időhiány mérséklése, tudásátadás növelése és a segítő közigazgatási környezet megteremtése. Kiemelten fontos a szemléletváltás a termelésnél és fogyasztásnál is. Például változtatások kellenek a termékek előállítása és fogyasztása terén is, vagy kevesebb anyagot és energiát felhasználva több értéket kell előállítani.
 
A helyettes államtitkár kitért arra is , hogy 2020. decemberi rendelet alapján  Magyarországon 2022-től legalább 60 százalékban, míg 2023-tól már legalább 80 százalékban a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekre, valamint a helyi élelmiszertermékekre kell alapozni. Az új szabályozás kettős célja egyértelműen pozitív: egyfelől hozzájárul ahhoz, hogy a közétkeztetésben jó minőségű, hazai élelmiszerekből, alapanyagokból előállított ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, másrészt pedig a hazai élelmiszeripart, előállítókat, termelőket is segíti termékeik biztosabb és kiszámíthatóbb értékesítésében- tette hozzá.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Több mint hatmilliárdos fejlesztést adtak át Nádudvaron

2023. január 09. 12:15
Csányi Sándor szerint a mai kor hatékonysági követelményeinek megtartása a siker kulcsa.
 
A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadót január 3-án tartották.

Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.