Megemeli a lakáshitelek kamatát az OTP: elsöprik a bankok az önkéntes THM-plafont?

2024. június 28. 21:55
Május végén Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azt kérte a bankoktól, hogy június 30-áig tartsák fenn az újonnan felvehető lakáshitelek önkéntes THM-plafonját, amely az utóbbi időben 7,3%-ban maximálta a lakáshitelek hiteldíját. Az OTP Bank az első adandó alkalmat kihasználva lakáshitelkamatai emeléséről döntött július 1-jével.
Megemeli a lakáshitelek kamatát az OTP: elsöprik a bankok az önkéntes THM-plafont?
Az eddigi 6,99%-ról 7,99%-ra emelkedik az OTP Bank végig fix lakáshiteleinek a kamata, az egyszeri kamatcsökkentési lehetőséget tartalmazó 1×1 lakáshitel kamatszintjét pedig 7,74%-ra emelik – szúrta ki a Bankmonitor.
 
Az OTP Bank lépése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hiteligénylők ezen kamatszint mellett kapják meg végül a lakáshitelt, mivel több tényező függvényében kamatkedvezmények érhetők el, így a ténylegesen elérhető minimális kamatszint a júniusban is érvényes 6,67% marad.
 
A bank által alkalmazott kamatsáv viszont a különböző minősítésű ügyfelek között kiszélesedik, a kockázatosabb ügyfelek az eddigi THM-plafon felett kaphatják meg a hitelt.
 
A lépés azért érdekes, mert ezzel a 2023 októberében 8,5%-kal bevezetett, majd idén januárban 7,3%-ra csökkentett önkéntes THM-plafon fölé lép a nagybank, és a banki gyakorlat szerint a versenytársai is követhetik a drágításban.
 
A hitelkamatok emelkedésére ésszerű magyarázatot az állampapírhozamok és a BIRS év eleje óta bekövetkezett emelkedése (erről itt írtunk legutóbb részletesen), és az, hogy május végén Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csak június 30-áig kérte az önkéntes THM-plafon fenntartását a bankoktól.
 
Június folyamán az alábbi táblázatnak megfelelő kondíciókkal voltak elérhetők a legjobb (speciális feltételek nélküli) piaci kamatozású lakáshitelek Magyarországon, július elején a lakáshitel-felvétel árazási feltételei várhatóan nagy tömegben fognak szigorodni a kamatkörnyezet újbóli emelkedése miatt.
 
Kérdés, a bankok közötti eddigi intenzív verseny és a hitelkereslet visszaesésétől való félelelm ennek mennyire fog gátat szabni, illetve milyen hatással lesznek a piaci árazásra a nagy jegybankok kezdődő kamatcsökkentései.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Végre eldőlt, mennyit vihet haza, aki az Audinál dolgozik

2024. április 16. 12:53
Hosszas huzavona végére pontot téve megszületett a bérmegállapodás az Audi Hungariánál, miután a szakszervezet és a gyár tárgyalódelegációi által közösen kidolgozott utolsó ajánlatot hétfőn elfogadta a munkavállalói érdekképviseleti oldal bizalmi értekezlete.

Van, ahol az elektromos autó többet árthat, mint használ

2023. augusztus 07. 12:48
Attól függ, hol használják. A gyors átállás nem feltétlenül kíméli a környezetet.
 
Az elektromos járművekre való gyors átállás számos helyen több kárt okozna a környezetnek, mint hasznot – mindaddig, amíg nem termelnek több tiszta energiát helyben és világszerte – derült ki a japán Mitsubishi elemzéséből, amelyet a Vezess.hu idéz.