Megmutatták az igazi kenyér lelkét

2017. augusztus 22. 07:56
Harmadik alkalommal rendezték meg a Kenyérlelke Fesztivált, melynek célja, hogy a hagyományos kenyérsütést visszahozzák a köztudatba.

Augusztus 20-án Budapesten került sor a hagyományosan kenyeret készítők találkozójára Budapesten. A Kenyérlelke Fesztiválon a kenyér szerelmesei megismerhették egymást és tapasztalatokat cserélhettek, miközben a “profi pékségek” közül négy kategóriában választott győzteseket a szakmai zsűri.

Budapest, 2016. augusztus 20.
Szó Gellért cukrászmester az Õrség Zöld Aranya nevû tortájának - a 2016-os Ország tortájának - egy szeletével a Magyar Ízek Utcája elnevezésû rendezvényen a budapesti Clark Ádám téren 2016. augusztus 20-án.
MTI Fotó: Marjai János
Malmot vett és aratni is fog az országtorta kétszeres győztese
Találjuk meg önmagunkat, és ne azon gondolkodjunk naphosszat, miként legyünk gazdagok.

A megmérettetésen csak természetes alapanyagokból és kovásszal készült pékáruval lehetett nevezni. A félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, bagett és croissant verseny nyertesei egy éven át, a következő év Szent István napig használhatják győztes termékeiken a Kenyérlelke megtisztelő címet.

Három kategóriában budapesti, egyben vidéki pékség vitte el a prímet.

A kategóriák győztesei
  • Félbarna kenyér: Artizán Budapest
  • Teljes kiőrlésű kenyér: Pipacs Pékség (Budapest)
  • Bagett: Pékműhely (Budapest)
  • Croissant: G&D Kézműves Cukrászat és Pékség (Salgótarján)
A győztes croissant

A croissant kategória győztese az a salgótarjáni pékség lett, melynek egyik tulajdonosa és motorja Szó Gellért, az országtorta kétszeres győztese.

Sokszor érezzük úgy, hogy vidéket méltánytalanul háttérbe helyezik, pedig itt is megtalálja egymást az elhivatottsággal és minőségi alapanyagokkal készített termék és a tudatos, igényes vásárló – írták Facebook- bejegyzésükben. – Nem látunk a könnyeinktől, amikor megtudtuk, hogy miénk az ország legjobb croissantja 2017-ben!

A fesztivál szervezői azt szeretnék, ha minden évben egyre magasabb színvonalon és egyre több hazai résztvevő, határon túl élő magyar kenyérkészítő és külföldi profi pékség bevonásával, egyre nagyobb területen egy Európában is rangos gasztronómiai rendezvénnyé válna a találkozó.

sokszinuvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Elfogadhatatlanok a mesterséges húsok

2018. január 22. 09:26
Az állattenyésztés jövőjéről tanácskoztak a berlini Zöld Héten az agrárminiszteri csúcstalálkozó résztvevői. A magyar tárcavezető az agrárium legkockázatosabb ágazatának nevezte az állattenyésztést.

Harcolnak a tisztességtelen kereskedők ellen

2016. december 14. 08:56
Az EU tagállamok tárcavezetői politikai állásfoglalást fogadtak el a gazdálkodók ellátási láncbeni helyzetének erősítéséről, és a tisztességtelen forgalmazói magatartás visszaszorításáról. Kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő évben tegyen olyan javaslatot, amely uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.