Melyik ország mezőgazdasága a fenntarthatóbb?

2017. augusztus 15. 13:10
A fenntartható mezőgazdaság indikátorrendszerének kialakítása az Európai Unió tagországaira vonatkozóan címmel jelentetett meg egy kiadványt a Központi Statisztikai Hivatal

A fenntartható fejlődés fogalomrendszere az utóbbi évtizedben megkerülhetetlenné vált a gazdasági, társadalmi és környezeti folyamatok értékelésekor. A mezőgazdasági termelés megítélésében egyre inkább előtérbe kerül – a korábbi termékmennyiségre és termékminőségre koncentráló szemlélet mellett – a mezőgazdaság környezetre, vidéki népességre, a vidéki élet színvonalára gyakorolt hatása, amelyet összefoglalóan a fenntartható mezőgazdaság fogalma ír le.

„A fenntartható mezőgazdaság indikátorrendszerének kialakítása az Európai Unió tagországaira vonatkozóan” című tanulmány a mezőgazdaság fenntarthatóságát egy olyan statisztikai adatokra alapozott mutatórendszerrel vizsgálja, amely alkalmas az egyes fenntarthatósági témakörökre vonatkozóan kompozit mutatók előállítására. Az összetett mutatók segítségével könnyen kommunikálható értékelés készíthető az egyes tagországok és az EU egésze mezőgazdaságának fenntarthatóságáról.

A tanulmány itt elérhető.

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/muhelytanulmanyok10.pdf

 

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar tojás jó tojás!

2016. október 28. 12:23
Teljes biztonsággal fogyaszthatók és jó minőségűek a magyar termelésből származó étkezési tojások – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT) annak kapcsán, hogy szalmonellával fertőzött lengyel tojások kerültek az európai piacra.
 

Laktózmentes tejfölök górcső alatt

2018. május 04. 08:27
Két laktózmentes tejföl gyártóját kellett figyelmeztetni a Szupermenta terméktesztje után, jelölési hiba miatt. Összességében azonban elmondható, hogy jól vizsgáztak a termékek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átfogó tesztjén.