Menthető-e még az elfagyott kukorica vagy újra kell vetni?

2016. május 06. 09:19
A kukorica több térségben is fagykárt szenvedett az elmúlt napokban. A károk összegzése jelenleg is tart, de az bizonyos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók.

"A késői fagy okozta sérülésből többségében képesek lesznek regenerálódni a növények, azokon a területeken lehet nagyobb gond, ahol rossz minőségi vetőmag került a földbe, vagy technológiai hibák fordultak elő a vetés során" – mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) elnöke.

 

 
 
 

Az elmúlt napokban főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékből érkeztek aggasztó hírek arról, hogy a szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben nagy károkat okozott a későn érkezett hideg időjárás. A fagy nemcsak itt, hanem a kukoricaföldön is otthagyta nyomát. "Több kukoricatermő területről kaptunk olyan visszajelzést, hogy a korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak" – mondta Takács Géza.

 

fagykár

A korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak – fotó: VTSZ

Az elnök szerint amennyiben megbízható, jó minőségű nagy stressztűrő-képességű vetőmag került a földbe és a vetési technológia is megfelelő volt, úgy a fagy feltételezhetően nem érintette a tenyészőcsúcsot, azaz a növény képes a továbbfejlődésre. Ellenkező esetben viszont ezeket a területeket újra kell vetni, amely nagy többletköltséggel jár a gazdák számára.

A VSZT álláspontja szerint a klímaváltozás miatt a jövőben egyre gyakoribbá válnak majd az elmúlt hetekhez hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények hazánkban, s ezért a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük a vetőmag kiválasztására és a vetéssel kapcsolatos igényes szakmai munkára is.

forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Halálra ítélt élelmiszerek: mi tűnik el az asztalunkról?

2018. március 12. 07:43
A világ különböző részein dolgozó kutatók számos élelmiszer eltűnésére számítanak a globális felmelegedés miatt. Olyan kedvenceknek is végük lehet, mint a csoki és a kávé.

Kihasználatlan potenciál rejlik a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésben

2018. október 15. 09:29
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár szakértői ennek okait elemzik, és felvázolják a kilábaláshoz szükséges feltételeket.