Mi vár ránk idén? Étel- és ital trendek 2017

2017. március 10. 08:46
Minden évben nagy érdeklődéssel várom a MINTEL fogyasztói megkérdezések, termékbevezetések és szakértői vélemények alapján összeállított éppen aktuális élelmiszer-fogyasztási trend előrejelzéseit, majd lelkesen várom a jóslatban szereplő termékek megjelenését.

Az idei prognózis is számos érdekes termékfejlesztési lehetőséget rejt, na de lássuk, mik is ezek! 

Tradíció amiben bízunk

A hagyományos ízek, termékek iránti fogyasztói igény további erősödése várható. A vásárlók egyre szívesebben emlékeznek vissza szülőföldjük tradicionális táplálkozási szokásaira, idézik fel emlékeiket egy ahhoz kapcsolódó élelmiszer segítségével.

Hatalmat a növényeknek

Az egészséges, tiszta életstílusra való törekvés már 2016-ban is érzékelhető volt, dinamizmusa 2017-ben is törtetlennek látszik. A prognózis szerint a vegetáriánus és vegán termékek számának további emelkedése várható, a növényi összetevőből álló élelmiszerek térhódítása további növekedést fog mutatni.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A fogyasztók is egyre inkább tudatában vannak az élelmiszer pazarlás okozta veszélyeknek. Ennek köszönhetően a fogyasztói tudatosság idén egyre inkább megfigyelhető lesz a területen. A szépséghibás termékek vásárlása, valamint a maradékok jóléti szervezeteknek történő adományozása mellett az élelmiszeripar és a kereskedelem is komoly erőket fog invesztálni a törekvésbe.

Az idő az úr

A rohanó életvitel hatására kialakult gyorsétkezés ellentrendje a nyugodt, lassú étkezésre történő törekvés egyre dominánsabb fogyasztói elvárásként azonosítható. A reggeli rohanás mellett igény mutatkozik az esti, hétvégi közösen elkészített, elfogyasztott ételek iránt.

Az éjszakai műszak

A rohanó életvitel másik velejárója a rövid esték, amelyeket a fogyasztók nyugodt körülmények között, pihentető alvással szeretnének eltölteni. Ezen igényre - különböző funkcionális termékek kialakításán keresztül - az élelmiszeripar is aktívan reagál. Várhatóan teret nyernek a különböző nyugtató teakeverékek, kedvező fehérjetartalmú kenyerek, speciális joghurtok, amelyek érdemben hozzá tudnak járulni a pihentető éjszakákhoz.

Egészséges élelmiszert mindenkinek

Az előállítók igyekeznek a szerényebb anyagi körülmények között élők számára is értékes és egészséges élelmiszereket biztosítani, amely termék innovációs céljaik között is megmutatkozik. Vagyis, az egészséges táplálkozás többé nem luxus!

 

Az élelmiszerek íze kritikus a kedveltség szempontjából, főként jellemző ez a magyar fogyasztók tekintetében. A New Food magazin 2017-es előrejelzése alapján a természetes, virágos ízek népszerűségének növekedése várható ebben az évben. A szakértők íz kombinációkat is javasolnak, mint a fekete áfonya - hibiszkusz, a narancsvirág - vanília és a málna - levendula. További sikeres kombinációt jelenthet a fűszeres keverékek - például üdítők esetében -, mint a fahéj - karamell, a kakaó - curry, és a gyömbér - mandarin - kardamom. Az idei év egyik kedvenc íze a füstös íz lehet, amely a termékek széles skálájában jelenhet meg (pl. sör, rágógumi). Mindemellett a klasszikus, gyermekkort idéző ízek dominanciája is várható (pl. mályvacukor). Összességében a 2017-es íz receptúra: vegyítsünk egy kis újat egy kis régivel! Tegyük mindezt új alapanyag ismert alkalmazásával, vagy akár ismert alapanyag új alkalmazásával, a siker borítékolható.

 

A bemutatott trendek természetesen csak iránymutatók, azonban a hazai élelmiszer-előállítók számára ideális kiinduló pontot jelenthetnek 2017-es termékfejlesztéseik megalapozásához. Akárhogy is alakuljon én kíváncsian várom a nyugodt éjszakámat támogató vagy különböző extrém íz kombinációkban pompázó termékeket, a füstös ízű sörről nem is beszélve. Termékfejlesztésre fel!

gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

A béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok gátat szabnak a jövedelmek növelésének

2018. július 25. 08:59
A LIGA Szakszervezetek 2018. július 24-én közleményt adott ki a béren kívüli juttatások jelentős részének megszüntetéséről. Ebben leírják, ha az Országgyűlés által elfogadott szabályozás hatályba lép, mind a munkaerő megtartása, mind a munkaválallók jövedelemnövekedése veszélybe kerül. A LIGA Szakszervezetek sürgeti, hogy a kormány a juttasok legalább azon elemeit, amelyek foglalkoztatási, szociális vagy öngondoskodásra ösztönző célt szolgálnak, helyezze vissza a kedvezményes juttatások közé.

Eltűnhet a tejföl a boltokból

2017. augusztus 09. 09:30
Újra vajkultusz van a világban. Mióta bebizonyították, hogy egészségesebb, mint a margarin, sokkal több fogy belőle. Már ott tartunk, hogy Európában vajhiány­ van, több mint kétszeresére drágult az ára, és vele együtt sok más tejterméké és élelmiszeré is. Magyarországon hatalmas lehetőségek vannak kihasználatlanul a vajgyártásban, már el is kezdték kiaknázni ezeket.