Mikulovban debütál a magyar sajtbírák csapata

2019. szeptember 04. 08:47
2019. szeptember 14-15-én rendezik a csehországi Mikulovban a helyi sajtfesztivált, ahova 26 fő utazik Magyarországról: többek között sajtkészítők, sajtbírák.

Egyik este írtam a szervezőknek, hogy mit szólnának ahhoz, ha a magyar sajtkészítők és sajtbírák is részt vennének a Mikulovi Sajtfesztiválon. Másnap reggel a fesztivál oldalán kihirdették, hogy régi álmuk válik valóra azzal, hogy idén magyar sajtkészítők is érkeznek a fesztiválra. Innen nem volt visszaút – mesélte Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke.

Egy gyors szervezés eredményeként végül 26 fő utazik Magyarországról Mikulovba: sajtkészítők, sajtbírák és további egyesületi tagok. A frissen végzett magyar sajtbírák közül négyen először fognak nemzetközi sajtverseny zsűrijében bírálni, ahol nyolc magyar sajtkészítő is megméretteti magát termékeivel (Alföldi Garabonciás Kft., Kecskeház Sajtműhely, Magyardombegyházi Szövetkezet, Maszlik Családi Gazdaság, Paraszt Sajt,  Tebike Kft., Tündérkert Sajtműhely, Vászolyi Sajtmanufaktúra).

A sajtvásáron négy magyar sajtkészítő fogja kínálni termékeit a Magyar Sajtkészítők Asztalánál. Az egyesület továbbá vállalta, hogy a vár utcáin egy sajtkészítési bemutatót is tart, amelynek keretében egy 400 literes rézüstben készítünk majd sajtot. 
-    Az elkészült sajt a cseh-magyar barátság sajtja lesz, melyet egy év érlelés után a 2020-as Magyar Sajtmustrán fogunk közösen megkóstolni - mondta el Hegedűs Imre. - A fesztiválon a cseh sajtkészítők mellett szlovák és lengyel sajtkészítők is részt vesznek. Célunk, hogy megismerjük egymás sajtkultúráját, találkozzunk és tanuljunk egymástól. A cseh kollégákat meghívtuk az idei VII. Magyar Sajtmustrára is, mely meghívást örömmel elfogadtak.


(forrás: Magyar Sajtkészítők Egyesülete)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy Szupermenta majonéz teszt: kiderül, „mit tudnak” a flakonos mártások

2018. november 09. 08:11
A Szupermenta legújabb tesztjén egy sokoldalúan felhasználható mártást, a majonézeket vizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is „atomjaira” bontották a szakemberek. Megmérték – többek között – az erukasav növényi toxin és a PAH szennyezőanyagok, az allergének, de a tartósítószerek jelenlétét is. A flakonos mártások élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, két majonéz tartósítószer tartalma azonban kis mértékben meghaladta az előírt határértéket.

A klímaváltozás bizonytalanná teszi az élelmiszertermelés és -elosztás feltételeit

2018. november 07. 09:54
Magyarország a 30. helyen áll a 113 országot magában foglaló Globális Élelmiszerbiztonsági Index rangsorában.