Mit gondol, tényleg nem innovatív a magyar mezőgazdaság?

2016. június 23. 08:08
Az innováció szempontjából az élelmiszeripar megítélése egészen kedvező a lakosság körében, a magas technikai igényű technológiai szektorokat követően a negyedik helyen áll, míg a mezőgazdaság az utolsók között található. Az innovatív élelmiszeripari termékek listáját a tejtermékek, míg az exportra alkalmas áruféléket a zöldség-gyümölcsfélék vezetik - derül ki a K&H 500 fős mintán végzett lakossági kutatásából. A vizsgálatban arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan látja a lakosság a hazai mezőgazdaságot és élelmiszeripart az innováció szemszögéből.
 

„Amellett, hogy a K&H a fenntartható agráriumért programunkkal közvetlenül támogatjuk a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar jövőjét vélhetően meghatározó fiatal szakemberek, kutatók munkáját, azt is fontosnak tartjuk felmérni, hogyan vélekedik a lakosság a szektorról. Mennyire érzékelhető a fogyasztók számára a szektor fejlődése, ők maguk milyen továbblépési irányokat tartanak fontosnak” - mondta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője a kutatási eredmények publikálása kapcsán. Az 500 fős lakossági kutatásunk eredményei azt mutatják, hogy innováció szempontjából az élelmiszeripar megítélése egészen kedvező: a magas technikai igényű technológiai szektorokat követően a negyedik helyen áll, míg a mezőgazdaság az utolsók között található - részletezte az eredményeket Tresó István.

A kutatás meglepő eredményeket hozott a lakosság vélekedéséről, miközben a mezőgazdaság valójában az egyik leginnovatívabb terület, a szektorban aktív vállalatok büdzséjük tetemes részét áldozzák kutatás-fejlesztésre.

Az agrárkutatás jövőjét alapjaiban meghatározó globális és lokális kihívások, mint például a klímaváltozásból eredő extrém szárazság, az erdőtüzek, a rendkívüli meteorológiai és hidrológiai esetek (pl. az extra erősségű viharok, árvizek, földcsuszamlások) rövid távon a mezőgazdasági termelés átalakítását, hosszú távon azonban új, innovatív technológiák fejlesztését és alkalmazását teszik szükségessé, amely folyamatban a kutatóktól a gazdálkodókon át a feldolgozókig minden szereplőnek meghatározó szerepe van. 

A kutatásból az is kiderül, hogy az előállított termékeknél a tejtermékek, az édesipari termékek és a pékáruk esetében találkoznak a legtöbb újdonsággal a fogyasztók. Ugyanakkor azok között a magyar termékek között, amelyek külföldön is megállhatják a helyüket, a zöldség-gyümölcsféléket, a húsokat és az alkohol termékeket értékelték a legjobb helyen. Az egyes fejlesztési területek szempontjából leginkább a környezetbarát technológiákat, a hagyományos élelmiszerek értékeinek megőrzését és az egészségtudatos táplálkozást lehetővé tevő élelmiszereket, technológiákat tartják legfontosabbnak az emberek.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tanulmány: Az új Munka Törvénykönyve munkavállalói szemmel

2015. április 07. 22:52
„A MÉDOSZ kapacitásbővítése a konvergencia régiókban” c.,
TÁMOP-2.5.3.A-13/1-2013-0045 sz. projekt keretében tanulmány készült, amelynek címe:
 
Az új Munka Törvénykönyve munkavállalói szemmel
 
Készítette:
Vasi Nóvum Bt.
Készült: 2014. november hó

Trappista sajtok versenye

2017. április 26. 07:43
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Szupermenta terméktesztjén ezúttal a trappista sajtokat vizsgálta, összesen 26 terméket. Biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. A szakemberek néhány jelölési hibán kívül mindent rendben találtak.