Most fogadták el ezt a határozatot a képviselők, az őstermelőket is érinti

2023. május 23. 17:56
A szövetkezeti törvény és a szakképzési törvény módosításáról is határoztak a képviselők az Országgyűlés mai ülésén.
 
Rugalmasabbá válik a duális képzés a szakképzésben
A szakképzési rendszer hatékonyabb működését, a duális képzés erősítését célozza a vonatkozó törvény módosítása, amelyet 130 igen szavazattal, 34 ellenében és 23 tartózkodó szavazat mellett fogadott el a parlament.
Most fogadták el ezt a határozatot a képviselők, az őstermelőket is érinti
A módosítás érinti a szakképző intézményeket, a szakképzésben közreműködő gazdálkodó szervezeteket, a gyakorlati képzési rendszert felügyelő gazdasági kamarákat, a tanulókat, oktatókat.
 
A jelenlegi évi egy helyett két alkalommal köthető – összesen tizenkét hetes időtartamra – határozott idejű szakképzési munkaszerződés, így több tanuló és gazdálkodó kapcsolódhat be abba.
 
A jövőben például az őstermelők is duális képzőhelynek minősíthetők.
 
Emellett szakképzési munkaszerződés köthető az egészségügyi szolgálati jogviszony és a közalkalmazotti jogviszony mellett is. Ezáltal az egészségügyi és szociális intézmények saját dolgozóikat is taníthatják.
 
Ezután a szakképzésben is önállóan szabályozható lesz a tanítási év rendje, megteremtve ezzel a duális képzés miatt szükséges rugalmasságot. A szakképző intézmények a szakmai programjuk összeállításában is nagyobb szabadságot kapnak.
 
Bővül a vizsgaszervezésre jogosultak köre, és bevezették a felnőttképzésbe a foglalkoztathatóságot segítő mikrotanulmányokat.
 
Csökken a szövetkezetek adminisztratív terhe
A szövetkezetek működésének rugalmasabbá tételét és az adminisztratív terhük csökkentését célozza a szövetkezeti törvény módosítása, amelyet 139 igen szavazattal, 30 ellenvoks és 16 tartózkodás mellett fogadott el az Országgyűlés.
 
Hétről háromra csökken a szövetkezet alapításához szükséges létszám, ám a természetes személyeknek továbbra is többségben kell lenniük.
 
A változtatás az Országos Szövetkezeti Tanács kérésére pontosítja a másodlagos szövetkezet fogalmát: ez az a szövetkezet, amelynek kizárólag szövetkezetek a tagjai.
 
A polgári törvénykönyv is változik annak érdekében, hogy az évenkénti közgyűlések cégbírósági benyújtásakor ne kelljen jelenléti ívet is csatolni.
 
Kiegészül a jogszabály preambuluma a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség által elfogadott alapelvekkel.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tanácsadási szolgáltatások támogatására nyílnak pályázatok

2024. február 13. 14:18
Kiaknázható lehetőségek nyílnak a Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig felhasználható hazai támogatási forrásait tartalmazó Stratégiai Tervében az ágazatban tevékenykedő szakmai szervezetek számára is. Az egyedi tudásátadási és tanácsadási szolgáltatások támogatására irányuló új pályázati konstrukciók várhatóan a nyáron jelennek majd meg.

Tovább kell erősíteni a török-magyar agrárkapcsolatokat

2022. november 28. 11:55
További lehetőségek rejlenek a török-magyar agrárgazdasági kapcsolatokban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter miután Váhit Kiriscsi török mezőgazdasági és erdészeti tárcavezetővel egyeztetett, szerdán, Isztambulban.
 
A tárcavezető kitért arra is, hogy a török-magyar  agrárgazdasági kapcsolatokban sokkal több lehetőség van, mint amit jelenleg kihasználunk, ezért tovább kell erősíteni az együttműködés területét. Mindkét nemzet számára rendkívül fontos a vetőmagtermesztésben, a szarvasmarha importban és az édesvízi haltenyésztésben rejlő lehetőségek kiaknázása.