Munkaerőmegtartási jó gyakorlat, testközelből
A második alkalommal meghirdetett üzemlátogatás során az ágazatban már meglévő jó gyakorlatokat kívántuk bemutatni a résztvevő élelmiszer-előállító vállalkozások részére. A 25 fő részvételével zajlott szakmai program során Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója többek között a hatékony munkaerő-megtartásról tartott előadást, de kitért a megfelelő munkakörnyezet, ezzel együtt a hatékony munkaerő-bázis kialakítására is.
A NAK tagjai egy gyakorlatban is működő modellről, annak kialakításáról, folyamatos fejlesztésről, valamint a gyakorlati nehézségekről, problémákról is hallhattak gondolatokat. Szó esett többek között a LEAN-módszertan alkalmazásának tapasztalatairól, a belső kommunikációs hálózat megreformálásáról és a várt hatásokról, valamint a toborzási rendszer működéséről. Az Eisbergnél gyakorlatias példákon keresztül szemléltették, hogy már kisebb változtatásoknak köszönhetően csökkenthetőek a felesleges kiadások és mérsékelhető a gyártási veszteség. A résztvevők a dolgozók motiválására vonatkozóan is számos előremutató példát hallhattak.
A meglehetősen őszinte és inspiráló előadás után a résztvevők az üzemvezető segítségével egyórás gyárlátogatáson vettek részt, amely során a feldolgozási folyamat valamennyi elemét megtekinthették, az áru átvételétől kezdve, a válogatáson, daraboláson, tisztításon át az áru csomagolásáig és megfelelő tárolásáig.
A nagy érdeklődésre tekintettel az élelmiszeripari cégek fejlesztése érdekében az Élelmiszeripari Igazgatóság a jövőben is tervez üzemlátogatásokat.
nak.hu