Munkaidő-nyilvántartás vezetése: így praktikus és szabályos

2021. november 10. 08:58
 Olvasói kérdés
Munkaidő-nyilvántartás vezetése: így praktikus és szabályos

Lehet-e úgy egyszerűsíteni a munkaidő-nyilvántartást, hogy a munkáltató már a nap elején feltünteti rajta a munkavégzés befejezésének időpontját is, s alá kell-e írattatni naponta a jelenléti ívet a munkavállalóval? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

„Társaságunk több mint 100 főt alkalmaz. Eddig papíralapú, kézzel írott munkaidő-nyilvántartást vezettünk naponta, a dolgozó által aláírva. Lehetőség van arra, és a törvény nem zárja ki, hogy a munkáltató vezesse a dolgozók munkaidő-nyilvántartását, naponta beírva az érkezés és a távozás időpontját, majd a hónap végén azt mind a dolgozó, mind a munkáltató igazolja az aláírásával. Megtehetem-e mint munkáltató, hogy reggel a dolgozó felveszi a munkát, és beírom a jelenléti táblázatba egyidejűleg már a távozás időpontját is? Szabályos ez, vagy szabálytalanul járok el, esetlegesen egy munkaügyi ellenőrzésnél ez hibának számít? Még egy fontos kérdés: minden fórumon azt olvasom, hogy a dolgozónak nem kell minden nap aláírnia a munkaidő-nyilvántartást, elég a hónap végén egyszer, viszont nekem, mint munkáltatónak hitelt érdemlően kell igazolnom a jelenlét nyilvántartását. Ha én, mint munkáltató vezetem ezt, és ha a dolgozó nem kéri, akkor csak a hónap végén látja. A munkaügyi ellenőr így elfogadja? Hiszen a munka törvénykönyve sem határozza ezt meg pontosan, bírósági joggyakorlatra támaszkodhatunk, ami szintén kiemelhető, és nem egy pontosan meghatározott nyilvántartás, azt írja: legyen ellenőrizhető a munkavállaló és a hatóság számára, illetve legyen hiteles a munkavállaló és a hatóság számára. De hogyan, ha nem kell aláírni?” – kérdezte olvasónk.

Ugyan a munkaidő-nyilvántartás vezetésének már nem kell eseményszerűnek lennie, azaz elegendő a tervezett munkaidőbeosztást a nap végén helyesbíteni, nem szerencsés a távozás időpontját előzetesem beírni. Azt viszont megteheti a munkáltató, hogy a munkaidőbeosztás szerinti munkaidőt beírja, és a nap végén helyesbíti, ha szükséges. A kétféle eljárás nem ugyanaz.

Ami a munkaidő-nyilvántartás munkavállaló általi hitelesítését illeti, teljesen igaza van a kérdezőnek. Habár a törvény nem követeli meg a naponkénti tanúsítást, célszerű így eljárni. Nem azért, mintha munkaügyi bírsággal kellene számolni, hanem azért. mert utólag a munkavállaló is vitathatja a nyilvántartást.

Az Mt. 134. paragrafusának (3) bekezdése szerint a nyilvántartás az írásban közölt munkaidőbeosztás hónap végén történő igazolásával és a változás naprakész feltüntetésével is vezethető. Ezt a foglalkoztatás-felügyelet és a bíróság is elfogadja.

Forrás: adozona.hu / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Szabályos-e, ha a munkavállaló minden szombaton dolgozik?

2020. július 13. 07:40
A munkaidő és a pihenőidő beosztásáról kérdezett olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

A nap kérdése: mit tehet a munkáltató, ha a foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton a munkavállaló nem jelenik meg?

2022. március 04. 08:17
Mit tehet a munkáltató, ha a home office-ban, illetve hibrid munkavégzés keretében otthon dolgozó munkavállaló a kötelező foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton nem jelenik meg, a pót időpontokat is figyelmen kívül hagyja? Olvasói kérdésre Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.