Négy mezőgazdasági tevékenység, amely előrébb került az elővásárlási sorrendben földszerzésnél

2023. április 04. 14:51
Az állattartó, az ökogazdálkodó, a kertészeti tevékenység végzője vagy a vetőmagtermesztő egy 2023. január 1-jei törvénymódosítás alapján már a szomszédot is megelőzi az elővásárlási sorrendben.
 
A részletekről dr. Cseh Tibort, a MAGOSZ főtitkárát kérdeztük.
 
"Fontos tudni, hogy ezekre a ranghelyekre főszabály szerint csak a helyben lakó gazdák hivatkozhatnak" – hívta fel a figyelmet Cseh Tibor.
Négy mezőgazdasági tevékenység, amely előrébb került az elővásárlási sorrendben földszerzésnél
Helyben lakó földtulajdonos és földhasználó, helyben lakó szomszéd
Ha valakinek van lakóhelye és tartózkodási helye, akkor a törvényi vélelem az, hogy ő a tartózkodási helyén minősül helyben lakónak. Arra nincs lehetőég, hogy valaki egy harmadik településen jegyzői igazolással igazolja azt, hogy ő ott lakik.
 
Az idei év elején megjelent egy kúriai határozat, ami azt írta le, hogy minden egyes helyben lakást igazolni kell jegyzővel. Viszont a Kúria egy korábbi jogszabályállapotot bírált el, de 2023. január 1-től a törvényi vélelem az már automatikusan kimondja, hogy nem kell jegyzői igazolás, vagy a lakóhely vagy pedig a tartózkodási hely az irányadó.
 
A helyben lakó szomszéd ranghelyére egyébként nem csak a földtulajdonos, hanem a földhasználó is hivatkozhat.
 
Osztatlan közös tulajdonban lévő területet használata esetén az elővásárlási sorrendben ugyanúgy megilleti azt a földhasználót, aki fizikailag nem a megvásárolni kívánt területet használja, mert az osztatlan közösben minden négyzetméternek közös a tulajdonosa.
 
Négy tevékenység van, amelyek előnyt élveznek földszerzéskor
Az állattartó, az ökogazdálkodó, a kertészeti tevékenység végzője vagy a vetőmagtermesztő egymással azonos ranghelyen áll, tehát amennyiben egy vetőmagtermesztő és egy ökológiai gazdálkodást tervező gazda is megszerezné a földet, úgy közülük azé lehet a föld, aki tagja őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) vagy családi mezőgazdasági társaságnak (CSMT).
 
Ha a vevő és egy elővásárlásra jogosult áll azonos ranghelyen, akkor automatikusan a vevőé a terület. Ha két elővásárlásra jogosult áll az első helyen azonos pozícióban, akkor a tulajdonos választ.
 
Ne lehet hivatkozni ezekre a ranghelyekre, ha a megvásárolni kívánt földterület egy másik személy használatában áll még legalább három évig. Vetőmagtermesztés és ökológiai gazdálkodás esetén a kiemelt ranghely érdekében tett vállalások a jogutódra is vonatkoznak egy meghatározott időintervallumon belüli jogutódlás esetén (10 év).
 
Milyen vállalásokkal jár a ranghely nyújtotta előnyök kihasználása ökológiai gazdálkodás esetén?
Szántó, kert, szőlő vagy gyümölcsös művelési ág esetén azok hivatkozhatnak erre a ranghelyre, akinek a tulajdonszerzés célja ökológiai gazdálkodás folytatása. Az igazoláshoz szükség van egy már meglévő ökogazdálkodói tanúsítványra. Kötelezettséget kell vállalni arra, hogy a föld teljes területén ökológiai gazdálkodást fog folytatni a birtokba lépéstől számított 10 éven keresztül.
 
Miután a birtokába került a földterület az ökogazdának, 30 napon belül igazolnia kell a kormányhivatal felé, hogy a teljes terület vonatkozásában az ökológiai gazdálkodásra átállást megkezdte. Az átállási idő lejárta után pedig azt kell igazolnia, hogy a teljes terület vonatkozásában ökológiai gazdálkodói tanúsítvánnyal rendelkezik.
 
Ezeket kell vállalnia a vetőmagtermesztőnek
Szántó művelési ágú terület esetében elővásárlási jog illeti meg azt a helyben lakó földművest, aki a vetőmag-előállításhoz szükséges terület biztosítása céljából szerezné meg a földet.
Ennek előfeltétele, hogy az elővásárlásra jogosultat a növénytermesztési hatóság szaporítóanyag-előállítóként nyilvántartásba vette a már használatában lévő föld tekintetében.
 
Ehhez vállalnia kell:
 
  • legkésőbb a tulajdonjog megszerzésétől számított három éven belül birtokba veszi a területet,
  • majd a birtokba lépéstől számított 10 év során legalább akkora többletterületen termel szaporítóanyagot a saját nevében, mint amekkora területet most megszerez (a többletterületet a vetésforgó miatt hosszabb időtartamhoz, az elmúlt 5 év átlagához nézik).
Kertészet
Elővásárlási ranghelye van annak a helyben lakó földművesnek, aki kertészeti tevékenység céljából szerezné meg az adott termőföldet, viszont csak kert, szőlő és gyümölcsös művelési ágú terület esetében lehet erre hivatkozni.
 
Nincs meghatározva előfeltétel, a vállalás pedig az, hogy kertészeti tevékenységet végeznek majd a területen.
 
Az állattartó vállalásai
Elővásárlási jog illeti meg azt a helyben lakó földművest, aki a termőföld fekvése szerinti településen már legalább 3 éve állattartó telepet üzemeltet. Rét, legelő (gyep), vagy fásított terület esetén a szarvasmarhafélék, ló, szamár, öszvér, juh, kecske vagy méh állatfajok esetében élhet az elővásárlási jogával, szántó művelési ágú terület esetén az előző pontban fel nem sorolt állatfajok vagy szarvasmarha vonatkozásában.
 
Szántó esetében van további feltétel is: a kiemelt elővásárlási joghoz takarmányvállalkozásként minősíttetni az agrárvállalkozást, melyhez a nyilvántartásba vételi kérelmet a kormányhivatalhoz szükséges benyújtani.
 
Egyszerűsített eljárás vonatkozik például arra, aki a takarmányt a saját állományának állítja elő vagy ha nem történik gyógyszeres bekeverés az előállítás során
 
Ezen kívül meg kell felelni az állatlétszám-elvárásnak is (az állatsűrűség számítása az 57/2014. VM rendeletben található).
 
Jelenleg nem feltétel az állatlétszám fenntartása a földszerzést követően, de a MAGOSZ álláspontja szerint a visszaélések kiszűrése érdekében ebben szigorításra lesz szükség.
 
Hol vannak ennek a korlátai?
Ha ezekre hivatkozik valaki, és utólagosan kap egy ellenőrzést, és láthatóan nem teljesíti azokat a vállalásokat, amelyek az elővásárlási sorrendben való előbb kerüléshez kellettek, akkor kaphat figyelmeztetést vagy bírságot szabnak ki, de még a földet is elvehetik tőle. Az ilyen visszaélések elkerülése érdekében a jövőben szigorításokra lesz szükség a MAGOSZ álláspontja szerint.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tények és tévhitek az állattenyésztésben – új videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2023. július 25. 13:38
Ki táplálja a húsellenes narratívát? Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ? Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre adják meg a választ a European Livestock Voice, azaz az Európai Állattenyésztés Hangja elnevezésű csoport által készített videók.

Learatták az első kísérleti búzatáblát Szenegálban

2023. április 14. 11:47
A nyugat-afrikai ország számára a búza az egyik alapélelmiszer, az belföldi igények kielégítésére azonban a teljes mennyiséget importálni kénytelen. Az ellátási láncokban bekövetkezett zavarok, a növekvő árak és infláció mellett azonban egyre sürgetőbb, hogy képes legyen legalább részben megtermelni ezt a népszerű gabonát.