Nem lesz elég kenyér? - Óriásit buknak a pékek

2018. október 03. 08:49
Veszteséggel adják tovább a pékek a három legnagyobb mennyiségben forgalmazott kenyérféleséget és péksüteményt. A sütőipari érdekképviselet ellátási gondoktól tart a jövedelmezőségi problémák miatt.

Alacsonyabb a kereskedelmi átvételi ára a vizes zsemlének, illetve a félbarna és a fehér kenyérnek, mint amennyibe az előállításuk kerül, míg a tejes kiflin minimális haszon mutatkozik - derül ki az AKI felméréséből, amelyben a sütőipar legfontosabb pékáruinak önköltségét és jövedelmezőségét vizsgálták. A 2017-es adatok alapján végzett kutatás kimutatta, hogy a fehér kenyér kilóján 6,04 forint, a félbarna kenyérén 23,58 forint, míg a vizes zsemlején 0,64 forint vesztesége keletkezik a sütőipari vállalkozásoknak országos átlagban. E termékek adják az összes kenyér- és pékáru értékesítésének mintegy 60-65 százalékát.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A fehér kenyér és a félbarna kenyér esetében a veszteség nehezen kompenzálható, míg a vizes zsemle előállítása országos átlagban nullszaldósnak nevezhető – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Mindez hangsúlyosan a nettó átadási árakra vonatkozik, tehát arra, amennyit a (többnyire) élelmiszer-kereskedelmi láncok a pékeknek, kenyérgyáraknak adnak a termékekért. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a felmérés a tavalyi gazdasági környezettel számol, és azóta nőttek a bérek, illetve a liszt-, az energia és az egyéb ráfodítási árak, a helyzet csak romlott - tette hozzá az elnök.

A kenyeret készítő vállalkozások nincsenek abban a helyzetben, hogy érvényesítsék megnövekedett költségeiket, mivel az áremeléseket a multinacionális láncok nem fogadják el. Emiatt a pékek más termékeken próbálnak némi hasznot realizálni, ami látványosan leszorítja a szakágazat jövedelmezőségét. A pékek már nem tudják finanszírozni a veszteséget, ami azt eredményezheti, hogy az országban helyenként akár ellátási gondok is keletkezhetnek - hangsúlyozta az elnök.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Cafeteria 2017 - Felkészülni! Nagyot lehet koppanni

2016. szeptember 08. 10:15
Sok kihívást tartogat a munkáltatók és a munkavállalók számára egyaránt a 2017-es cafeteriaátalakítás. A cégeknek alaposan át kellene gondolniuk, mit és hogyan módosítanak, ám várhatóan erre sokan nem fognak energiát fordítani. Az új rendszer túl bonyolult, immár alig célzott és nem támogatja az öngondoskodást sem - hangzott el egy szakmai konferencián.

Élelmiszeripari célok: áfacsökkentés, komplex fejlesztés

2017. április 28. 07:29
„A növekedés rakétái” címmel tartják az Élelmiszer Szaklap FMCG Top 2017 konferenciáját, amelyen az FM államtitkára kijelentette, a kormány és az FM továbbra is elkötelezett a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentése mellett.