Nem tárt fel kirívó szabálytalanságokat a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017-ben

2018. január 22. 09:30
A főbb adatokat és a szabálytalanságok súlyosságát tekintve javulást mutatnak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évekhez viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4.775 ellenőrzés során csaknem 11,5 millió Ft bírságot szabott ki és 14.143 kg élelmiszert vont ki a forgalomból a szakhatóság.

A hagyományossá vált év végi mustra során kiemelten a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a borokat és pezsgőket, továbbá a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal koordinálta. Az ellenőrök idén is figyelemmel kísérték az élő állatok szállítását, ahol – a korábbi évekhez hasonlóan – nem volt szükség szankciókra.

A szezonális ellenőrzés fő célja, hogy az ünnepeket megelőző időszak megnövekedett forgalma mellett hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez. A rendszeresen visszatérő vizsgálatsorozatnak is köszönhető, hogy az élelmiszer-vállalkozók évről évre felkészültebben vágnak neki a szezonnak, így kirívó szabálytalanságokra nem derült fény 2017-ben.

A szakemberek leggyakrabban – az összes ellenőrzés 3,5%-ánál – higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, ami 1%-os növekedést mutat a 2016-os esztendőhöz képest. Kismértékben szaporodtak a termékek minőségével és összetételével, valamint a dolgozók képzettségével, alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok is, 2,2%-ról 1,6%-ra csökkent viszont a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya.

Az élelmiszerláncban egy hónap alatt 3.441 egységet ellenőriztek a szakemberek, ebből 563 élelmiszer-előállító, 2.003 élelmiszer-forgalmazó és 875 vendéglátóhely volt. A megvizsgált 16.569 hazai és külföldi élelmiszertételből mindössze 311 tételt (1,9%) kellett kivonni a forgalomból, országosan 14.143 kg mennyiségben. A kivont tételek aránya jelentősen csökkent az előző évihez képest (2016-ban 4,2 %).

Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 64 esetben figyelmeztetést, 25 alkalommal a tevékenység korlátozását, míg 143 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Habár a bírság esetek száma kevéssel meghaladta az előző évit, az országosan kiszabott bírság összege (11,5 millió Ft) kissé csökkent ahhoz képest.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy a baj a szlovákoknál

2018. június 06. 08:01
Egy szakértő szerint az agrárcégek Szlovákiában szó szerint verekednek a jó szakemberekért. A fiatalok kerülik az ágazatot, néhány éven belül a jelenlegi farmerek majdnem fele a nyugdíjas kor szélére került vagy átlépi azt.

Rekordot döntött a kaposvári cukorgyár

2018. február 06. 09:08
Rekordmennyiségű cukor készült a múlt év őszi szezonjában Kaposváron. A helyi cukorgyár összesen 994 ezer tonna répát vett át és dolgozott fel, ami 12 százalékkal haladja meg a 2016-os szintet –  írta a Magyar Idők.