Nem tárt fel kirívó szabálytalanságokat a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2017-ben

2018. január 22. 09:30
A főbb adatokat és a szabálytalanságok súlyosságát tekintve javulást mutatnak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évekhez viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4.775 ellenőrzés során csaknem 11,5 millió Ft bírságot szabott ki és 14.143 kg élelmiszert vont ki a forgalomból a szakhatóság.

A hagyományossá vált év végi mustra során kiemelten a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a borokat és pezsgőket, továbbá a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal koordinálta. Az ellenőrök idén is figyelemmel kísérték az élő állatok szállítását, ahol – a korábbi évekhez hasonlóan – nem volt szükség szankciókra.

A szezonális ellenőrzés fő célja, hogy az ünnepeket megelőző időszak megnövekedett forgalma mellett hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények maradéktalan teljesítéséhez. A rendszeresen visszatérő vizsgálatsorozatnak is köszönhető, hogy az élelmiszer-vállalkozók évről évre felkészültebben vágnak neki a szezonnak, így kirívó szabálytalanságokra nem derült fény 2017-ben.

A szakemberek leggyakrabban – az összes ellenőrzés 3,5%-ánál – higiéniai hiányosságokat állapítottak meg, ami 1%-os növekedést mutat a 2016-os esztendőhöz képest. Kismértékben szaporodtak a termékek minőségével és összetételével, valamint a dolgozók képzettségével, alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok is, 2,2%-ról 1,6%-ra csökkent viszont a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya.

Az élelmiszerláncban egy hónap alatt 3.441 egységet ellenőriztek a szakemberek, ebből 563 élelmiszer-előállító, 2.003 élelmiszer-forgalmazó és 875 vendéglátóhely volt. A megvizsgált 16.569 hazai és külföldi élelmiszertételből mindössze 311 tételt (1,9%) kellett kivonni a forgalomból, országosan 14.143 kg mennyiségben. A kivont tételek aránya jelentősen csökkent az előző évihez képest (2016-ban 4,2 %).

Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 64 esetben figyelmeztetést, 25 alkalommal a tevékenység korlátozását, míg 143 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Habár a bírság esetek száma kevéssel meghaladta az előző évit, az országosan kiszabott bírság összege (11,5 millió Ft) kissé csökkent ahhoz képest.

portal.nebih.gov.hu

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari nyomonkövetési roadshow indul

2018. április 03. 07:01
2018. áprilisától kezdve az év őszéig az élelmiszerek nyomon követésével kapcsolatos információkkal ismerkedhetnek az élelmiszeripari vállalkozások.

A NAV adataiból számítják az átlagbért

2018. október 04. 09:02
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) havonta, a bruttó és nettó átlagkereset közlésével mutatja be a keresetek alakulását. Kereseti viszonyokat több mutatóval, többek között medián és átlag alapján is lehet jellemezni, ugyanakkor két különböző statisztikai mérőszám szembeállítása statisztikailag nem helyes, egyik mutató sem jobb a másiknál, mást mutatnak, egymást kiegészítik.