Nem választott elnököt a szakszervezeti szövetség

2021. november 22. 08:24
Mind az első, mind a második szavazás eredménytelennek bizonyult
Nem választott elnököt a szakszervezeti szövetség

 

A tagság körében ellentéteket szító minimálbérmegállapodás is szerepet játszhatott abban, hogy eredménytelen volt a szavazás – olvasható a Népszavában.

Mind az első, mind a második szavazás eredménytelennek bizonyult, ezért nem választott új elnököt pénteki kongresszusán a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A legnagyobb dolgozói érdekvédelmi tömörülés vezető posztjára hárman is bejelentkeztek – Székely Tamás eddigi alelnök, a Magyar Vegyipari Szakszervezet elnöke, Hercegh Mária, a MASZSZ nőtagozatának vezetője, és Pallagi Gyula, az Építőipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke –, de egyikük sem kapott a tagságtól meggyőző többséget.

Az első kör után Székely Tamás és Herczeg Mária „maradt állva”, de a számos érvénytelen szavazat miatt a második körben sem tudta megszerezni egyikük sem az elnöki poszthoz szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

A jelölő bizottság elnökeként az ülés után László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke azt mondta érdeklődésünkre: a két aspiráns között a második fordulóban csupán 10 szavazatnyi különbség volt.

Márpedig, ha nem egyértelmű a jelöltek közötti különbség, akkor hozunk jó döntést, ha inkább nem adjuk egyikük kezébe sem a kormánykereket – fogalmazott. Szerinte ezt a demokrácia diadalaként és nem kudarcként kell felfogni. Úgy tudjuk, a tagság körében ugyanakkor voltak a jelöltekkel elégedetlenkedők is, ezt fejezhette ki a számos érvénytelen szavazat is. Székely Tamással szemben például felvetődött, hogy ügyvezetőként nem adott elegendő időt a véleményezésre a tagságnak, mielőtt nemrég a MASZSZ nevében is aláírta a jövő évi minimálbérmegállapodást.

A dokumentum szignózását pénteken lapunkban Kordás László, a Demokratikus Koalíció soraiba átigazoló korábbi MASZSZ-elnök is kritizálta. Azt mondta: a bruttó 200 ezer forintos minimálbérről szóló alkut nem látta volna el kézjegyével, mert nem tartja jónak a munkáltatói járulékok 4 százalékos csökkentését. Szerinte annak következtében bizonytalanná válik az egészségügyi és nyugdíjkifizetések fedezete.

Egy szakszervezeti vezető aláírása ebben a helyzetben szentesíti a várólistákat, az egészségügyi ellátások színvonalát és mostani nyugdíjrendszert – fogalmazott.

– Politikusi nyilatkozatokkal nem tudok mit kezdeni, a bérmegállapodás a dolgozók szempontjából előnyös

 – reagált minderre lapunknak a pénteki kongresszus után Székely Tamás. Visszautasította azokat a vádakat is, miszerint nem adott volna elég időt a bérmegállapodás véleményezésére. Elmondta: a megállapodás részleteit a szövetségi tanács vitatta meg, magát a szöveget pedig az elnökség hagyta jóvá. Leszögezte: nem szokott olyasmit aláírni, amire nincs felhatalmazása, aki ilyet állít, az nem tudja, mi a törvényes menete egy ilyen dokumentum aláírásának. Megjegyezte: az ilyen vádaskodások az elnökválasztási kampány részei, új elnököt pedig szerinte azért nem tudtak választani, mert „túl jó volt mindegyik jelölt”.

 A MASZSZ kongresszusa tegnap fölhatalmazta Székely Tamást, hogy a következő kongresszusig ügyvivőként képviselje a MASZSZ-t. Ez azt jelenti, hogy az idén már nem lesz új elnöke a szervezetnek, mert a következő tisztújító kongresszust várhatóan jövőre, legkésőbb március 15-ig hívják össze.    

 

Forrás: Népszava / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Influenza, allergia, koronavírus: hogyan tudom megkülönböztetni, mik a tünetek?

2020. március 13. 08:40
Az új koronavírus-járvány immáron hivatalosan is világjárvány, a magyar kormány ráadásul veszélyhelyzetet is hirdettek miatta hazánkban. Nem csoda hát, hogy ha valakinek elkezd viszketni a szeme, hevesen elkezd egyik napról a másikra köhögni, összerándul a gyomra, és elkezd félni attól, hogy netalántán valamilyen úton módon megfertőződött az új koronavírussal. Pánikra azonban egyelőre semmi ok, mutatjuk, hogy mire utalnak az egyes tünetek, és hogy mikre kell figyelni akkor, amikor az ember magát diagnosztizálja. Nem szabad ugyanis összekeverni az allergia, a sima megfázás, az influenza vagy az új koronavírus tüneteit.
 
 

Koronavírus hírek

2020. március 18. 08:03
Szijjártó Péter külügyminiszter szavai, kérése a magyarokhoz:
Tisztelettel arra kérek minden külföldön tartózkodó és onnan hazatérni szándékozó honfitársunkat, hogy haladéktalanul intézkedjenek hazautazásukról, mert a nemzetközi légi forgalom egyre szigorúbb korlátozásai rövid időn belül teljesen ellehetetleníthetik azt.