NMG: Az olcsó mezőgazdasági termékek és a kőolaj csökkentették az inflációt

2016. április 11. 08:49
A kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár Elsősorban két tényező tette lehetővé a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenését: egyrészt az előző évi alacsonyabb árú mezőgazdasági termékekből készülő olcsóbb termékek, valamint a kőolaj mérsékelt világpiaci ára - mondta Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.
 

A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője hangsúlyozta, a kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár 2016-ban, a tervezésben ugyanakkor nagy bizonytalanságot jelent az olajár, amely jelentős hatással van a fogyasztói árakra, hiszen az üzemanyagok költsége a szállítási kiadások miatt szinte minden termékben megjelenik.

Marczinkó Zoltán szólt arról is, az alacsony infláció és a növekvő keresetek miatt immáron több mint harminc hónapja bővül a kereskedelmi forgalom, továbbá emelkednek a lakosság megtakarításai is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Londoni pénzügyi elemzők zéró, sőt esetleg ismét negatív tartományba süllyedő inflációt vártak márciusra, így ez az adat némileg meghaladta a várakozásokat.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

2018. június 20. 08:22
Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak

A borászatok 101 milliárd forintot elérő termelési értéke az élelmiszeripar 3,2%-ának felel meg

2016. december 01. 09:15
A borászatok termelési értéke 101 milliárd forint, amely a teljes élelmiszeripari termelés 3,2%-ának felel meg – mutatott rá a Czerván György Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Tonai Pincészetben megtartott szakmai rendezvényen.