NMG: Az olcsó mezőgazdasági termékek és a kőolaj csökkentették az inflációt

2016. április 11. 08:49
A kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár Elsősorban két tényező tette lehetővé a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenését: egyrészt az előző évi alacsonyabb árú mezőgazdasági termékekből készülő olcsóbb termékek, valamint a kőolaj mérsékelt világpiaci ára - mondta Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.
 

A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője hangsúlyozta, a kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár 2016-ban, a tervezésben ugyanakkor nagy bizonytalanságot jelent az olajár, amely jelentős hatással van a fogyasztói árakra, hiszen az üzemanyagok költsége a szállítási kiadások miatt szinte minden termékben megjelenik.

Marczinkó Zoltán szólt arról is, az alacsony infláció és a növekvő keresetek miatt immáron több mint harminc hónapja bővül a kereskedelmi forgalom, továbbá emelkednek a lakosság megtakarításai is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, februárhoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek az árak. Londoni pénzügyi elemzők zéró, sőt esetleg ismét negatív tartományba süllyedő inflációt vártak márciusra, így ez az adat némileg meghaladta a várakozásokat.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Csigatésztákat tesztelt a NÉBIH

2017. március 10. 08:54
33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság.

Még mindig van silány krémes a cukrászdákban

2018. június 11. 09:08
Az olyan hagyományőrző cukrászipari termékeket, mint a dobos-torta, Esterházy-torta, indiánerfánk, rigójancsi, krémes, francia krémes és a bejgli, csak akkor árusíthatják ezen a néven, ha a Magyar élelmiszerkönyvben meghatározott minimális anyaghányadot és technológiai követelményeket betartják. A szabályozás 2015. január elsején lépett életbe, de még mindig vannak silány minőségű termékek a kínálatban.