Oroszország kilépésével véget ért a fekete-tengeri gabonamegállapodás

2023. július 18. 13:53
Hétfőn, azaz tegnap, július 17.-én lejárt a megállapodás, amely lehetővé tette az ukrán gabona tavalyi fekete-tengeri exportját. Oroszország kilépett az egyezségből, és figyelmeztetett, hogy nem tudja garantálni a hajók biztonságát.
Oroszország kilépésével véget ért a fekete-tengeri gabonamegállapodás
Moszkva azt közölte, hogy ha teljesülnek a saját gabona- és műtrágyaexportjának javítására irányuló követelések, fontolóra veszi a fekete-tengeri megállapodás újjáélesztését. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár ugyanakkor azt mondta, hogy az ENSZ-egyezményt is felbontották, amelynek célja az volt, hogy elősegítse Oroszország szállításait.
 
Oroszország csak a konkrét eredmények és biztosítékok kézhezvétele után lesz kész arra, hogy fontolóra vegye a megállapodás visszaállítását” – közölte a moszkvai külügyminisztérium.
 
Oroszország közölte az ENSZ hajózási ügynökségével – a Nemzetközi Tengerészeti Szervezettel (IMO), hogy „a hajózás biztonságára vonatkozó garanciáit” visszavonták, és „meg kell tenni a szükséges proaktív fellépéseket és válaszintézkedéseket a kijevi rezsim által a térségben jelentett veszélyek semlegesítésére.”
 
A biztosítók hétfőn azt vizsgálták, hogy befagyasztják-e az Ukrajnába indulni szándékozó hajóknak a szolgáltatás nyújtását.
 
Az amerikai búza és kukorica határidős jegyzésárai zuhantak, miután korábban kéthetes csúcsot értek el Oroszország bejelentésére. Elemzők szerint még mindig vannak piaci várakozások a gabonaügylet megújításával kapcsolatban, és a piacok tisztában voltak a lejárat kockázatával.
 
A fekete-tengeri megállapodást az ENSZ és Törökország közvetítette tavaly júliusban a globális élelmiszerválság leküzdése érdekében.
 
Oroszország arra panaszkodott, hogy a megállapodás értelmében nem jutott el elegendő gabona a szegény országokhoz. Az ENSZ azonban azzal érvelt, hogy a megállapodás előnyös volt ezeknek az államoknak azáltal, hogy világszerte több mint 20%-kal csökkentette az élelmiszerárakat.
 
Emberek százmilliói éheznek, a fogyasztók pedig a megélhetési költségek globális válságával szembesülnek. Mindenki meg fogja fizetni ennek az árát” – mondta Guterres Oroszország döntéséről.
 
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy hétfőn egyeztetett Guterresszel a fekete-tengeri szállítmányok megújításáról.
 
Tayyip Erdogan török elnök kijelentette: úgy véli, Putyin azt akarja, hogy folytatódjon az egyezség, és ezt megvitatja vele, amikor augusztusban személyesen találkoznak.
 
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról tartott hétfői ülésén a legtöbb ország sürgette Oroszországot, hogy folytassa a megállapodást – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.
 
Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet-helyettes azt mondta a tanácsnak, hogy nem történt előrelépés az orosz export javítása terén, és azzal vádolta Ukrajnát, hogy „a nyílt tengeri folyosó fedezékét használja provokációkra és támadásokra orosz civilek és katonai objektumok ellen”. Ezzel kapcsolatban azonban nem szolgáltatott bizonyítékot.
 
„Oroszország zsarolja a világot” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a tanácsnak. „Ez a zsarolás ukránok millióinak és további tízmillióknak az életét érinti szerte a világon, elsősorban Afrikában és Ázsiában, számukra az emelkedő élelmiszerárak és az éhezés fenyegető lehet.”
 
Ukrajna a megállapodás keretében közel 33 millió tonna kukoricát, búzát és egyéb gabonát exportált. Az utolsó hajó vasárnap hagyta el Ukrajnát a megállapodás értelmében.
 
forrás: agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Végéhez közeledik az idei nyári aratás

2023. augusztus 04. 13:21
Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb és bőven fedezi a hazai ellátási igényeket, ugyanakkor elmarad az idei évre vonatkozó előzetes mennyiségi és minőségi várakozásoktól – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért államtitkár.

Már közel 15.000 középiskolás töltötte ki a Nagy Diák Agrártesztet

2023. november 22. 13:29
Az online agrárvetélkedő első fordulója 2023. december 15-ig érhető el, így az érdeklődő középiskolások még közel egy hónapig versenybe szállhatnak az értékes fődíjakért, akár a határon túlról is.