Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

2018. november 14. 08:34
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

Dr. Georg Backhaus, a Julius-Kühn-Institut elnöke hangsúlyozta, hogy már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. A kólibaktériumok veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek. A virulens törzsek azonban bélhurutot, sőt, agyhártyagyulladást okozhatnak, míg más törzsek toxinokat termelnek. A tetraciklint a bélbetegségek kezelésére szokás alkalmazni az állattartásban, ahonnan a kólibaktériumok a trágyával jutnak ki a földekre. Az antibiotikummal dacoló, ezért nehezen gyógyítható betegséget okozó mikrobák felbukkanása az élelmiszerben egyáltalán nem jó hír.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
 

A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket vizsgálta, valamint a rukkolát és a koriandert. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére koncentrált, amelyik ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy a trágyával nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés miatt alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény: minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikumféleség is hatástalannak bizonyult. A rezisztencia forrása nem a kromoszómáikban, hanem a plazmidokban volt. A plazmidok általában gyűrű alakú, kettős szálú DNS-molekulák, amelyek a kromoszómáktól függetlenül replikálódnak, de képesek beépülni is a sejt saját örökítőanyagába. A plazmidokat a nem rokon fajok közti génáramlás egyik eszközének tartják.

Mivel a salátákat nyersen fogyasztjuk, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerünkig, ahol képesek az ott jelen lévő, betegségre hajlamosító baktériumokba beépülni. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a  bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli, viszont azok, amelyekben megvan az ellenállóképesség, hirtelen előnybe kerülnek, és megnyílik előttük a tér a szaporodáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumokkal dacoló kórokozók számát az emberi bélrendszerben. A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre alaposan mossuk át, mielőtt a tálra kerülnek.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A spárga

2019. április 24. 08:40
Viszonylag kevésbé ismert tavaszi zöldségünk a spárga vagy aszparágusz, népi nevén a csirág. Nyugat-Európában, főleg Németországban nagy kultusza van a növény fogyasztásának, hazai népszerűsége ezzel szemben méltánytalanul kicsi, pedig Magyarország spárgatermesztő nagyhatalomnak számít. Ebből következik, hogy a hazai termés legnagyobb része Németországban és Ausztriában talál vevőre. Tény, hogy nem éppen olcsó zöldségről van szó, viszont koraisága, fogyasztásának kedvező élettani hatásai (vizelethajtó hatású, sok A, B1, B2, C, E-vitamint és folsavat tartalmaz) miatt mindenképpen ajánlott a menübe illeszteni, amikor szezonja van.

Íme a dél-alföldi sajtkirály: tömegek rajonganak a termékeiért - Te kóstoltad már?

2020. július 24. 07:49
A szülő mindig a legjobbat szeretné adni gyermekének, így sokszor egy bizonyos jól fizető pálya felé terelgeti lurkóját. A Bács-Kiskun megye délnyugati csücskében élő Pencz Pál azonban nem hallgatott édesanyja segítő hangjára, és felépítette saját, önellátó gazdaságát. Nem is dönthetett volna jobban: a Dunafalván megalapított Kobolya Gazdaságban nem győznek elég tejből készült finomságot készíteni a piacra, olyan hamar elkapkodják a termékeiket. Az álmok valóra válásáig megtett útról a tejgazdaságot irányító mezőgazdasági mérnök beszélt a HelloVidéknek.