Ott van a salátakeverékben az antibiotikummal dacoló baktérium!

2018. november 14. 08:34
Tetraciklinnel szemben ellenálló Escherichia coli baktériumot találtak kész salátakeverékekben. A németországi Julius-Kühn-Institut kutatói bukkantak rá a rezisztens mikrobákra. A tetraciklint tipikusan az állatgyógyászatban alkalmazzák, jellemzően bélfertőzések kezelésére.

Dr. Georg Backhaus, a Julius-Kühn-Institut elnöke hangsúlyozta, hogy már a kólibaktérium jelenléte sem kívánatos a nyersen fogyasztott salátában, de még aggasztóbb, ha annak antibiotikumra rezisztens törzsei is jelen vannak a termékben. A kólibaktériumok veszélytelen törzsei az emésztőrendszer normális flórájához tartoznak, K2-vitamint termelnek. A virulens törzsek azonban bélhurutot, sőt, agyhártyagyulladást okozhatnak, míg más törzsek toxinokat termelnek. A tetraciklint a bélbetegségek kezelésére szokás alkalmazni az állattartásban, ahonnan a kólibaktériumok a trágyával jutnak ki a földekre. Az antibiotikummal dacoló, ezért nehezen gyógyítható betegséget okozó mikrobák felbukkanása az élelmiszerben egyáltalán nem jó hír.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!
 

A munkacsoport a szupermarketekben kapható salátakeverékeket vizsgálta, valamint a rukkolát és a koriandert. A vizsgálat olyan E. coli jelenlétére koncentrált, amelyik ellenáll a tetraciklinnek, mivel feltételezték, hogy a trágyával nagy eséllyel ez a típus kerülhet ki a földekre. A rezisztens biotípusok a rendszeres gyógyszerezés miatt alakulhatnak ki az állatok bélrendszerében. Az eredmény: minden vizsgált friss növényi termékben találtak olyan kólibaktériumokat, amelyekkel szemben egyszerre több antibiotikumféleség is hatástalannak bizonyult. A rezisztencia forrása nem a kromoszómáikban, hanem a plazmidokban volt. A plazmidok általában gyűrű alakú, kettős szálú DNS-molekulák, amelyek a kromoszómáktól függetlenül replikálódnak, de képesek beépülni is a sejt saját örökítőanyagába. A plazmidokat a nem rokon fajok közti génáramlás egyik eszközének tartják.

Mivel a salátákat nyersen fogyasztjuk, ezek a rendkívül ellenálló DNS-darabok eljuthatnak egészen a bélrendszerünkig, ahol képesek az ott jelen lévő, betegségre hajlamosító baktériumokba beépülni. Amikor antibiotikumot fogyasztunk, akkor azt a  bélrendszerünkben élő valamennyi mikroba megsínyli, viszont azok, amelyekben megvan az ellenállóképesség, hirtelen előnybe kerülnek, és megnyílik előttük a tér a szaporodáshoz. Egyelőre nem tudni, hogy a rezisztens kólival szennyezett saláta fogyasztása mekkora eséllyel növeli az antibiotikumokkal dacoló kórokozók számát az emberi bélrendszerben. A nyersen fogyasztott élelmiszereket mindenesetre alaposan mossuk át, mielőtt a tálra kerülnek.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: beindult a cukorfelvásárlási láz, de milyen hatással lesz ez a piacra?

2020. március 17. 08:06
Óriási cukorfelvásárlási láz vette kezdetét a koronavírus-járvány miatt, nem csak Magyarországon, de szerte a világon. Az agrárszektor.hu kérdésére Kovács Gergely, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta az, hogy ez hogyan hat majd a cukorpiacra, nagyban függ attól, milyen intézkedések születnek majd a továbbiakban a betegség miatt. Magyarország a cukorigényét nagy részben importból fedezi, így ha az áruk szabad mozgásában további korlátozások lépnek életbe, az nyilvánvalóan az árakra is hatással lehet majd.

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

2019. július 17. 08:17
A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.