Rekordszámú hallgató kezdte meg tanulmányait a Soproni Egyetemen

2024. szeptember 06. 16:10
Csaknem 1500 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait idén szeptembertől a Soproni Egyetemen. Az elsőéveseket felújított kollégiumok és intézményi fejlesztések várják a hűség városában – hangzott el az intézmény központi tanévnyitóján, szeptember 5.-én csütörtökön, Sopronban.
Rekordszámú hallgató kezdte meg tanulmányait a Soproni Egyetemen
Magyarország 2,3 millió hektárnyi, erdei fafajokkal borított területe hosszú távon biztosítja az utánunk következő nemzedékek számára a megfelelő életminőséget. Ezt a folyamatosan bővülő nemzeti zöldvagyont a Soproni Egyetemen képzett erdészeink, természetvédelmi és vadgazda szakembereink gondozzák – hangsúlyozta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium főosztályvezetője az eseményen.
Tanévnyitó a Soproni Egyetemen: rekordszámú elsőéves hallgató kezdi meg  tanulmányait - SopronMédia
Kiemelte, természetesen nem csupán az erdészeké főszerep, és nem csak az erdészképzés szükséges ahhoz, hogy zöldvagyonunkkal helyesen és fenntartható módon gazdálkodjunk. Az erdőkre épülő ipar a körkörös gazdaság, azaz a fenntarthatóság egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező, működő gyakorlata.
Tanévnyitó a Soproni Egyetemen: rekordszámú elsőéves hallgató kezdi meg  tanulmányait - SopronMédia
Ezért is fontos, hogy a Soproni Egyetemen faipari és közgazdaságtudományi képzés is zajlik, mert a jól működő erdő alapú gazdasághoz kiváló, a természeti értékeket értő és azok iránt elkötelezett közgazdászokra, leginkább pedig kreatív faipari szakemberekre is szükség van – emelte ki Szentpéteri Sándor.
A Soproni Egyetem olyan eredményekről tud beszámolni, amelyek megfelelő válaszokat jelenthetnek a klímaváltozás kezelésére. Mindezek az ismeretek pedig hatékonyan eljutnak nemcsak a hallgatókhoz, hanem a gyakorló szakemberekhez is. Elég csak az egyetem jelentős szerepvállalásával megalakított Erdészeti Ágazati Tudásközpont legújabb programjára, az erdészeti bemutató üzemekben folyó tudásátadásra gondolni, melynek keretében 750 millió forintos keretből gazdálkodva fejleszthető az Agrárszakképzési Centrumok eszközparkja és szervezhetők az erdőgazdálkodók számára szóló események – húzta alá a főosztályvezető.
Tanévnyitó a Soproni Egyetemen: rekordszámú elsőéves hallgató kezdi meg  tanulmányait - SopronMédia
A Soproni Egyetemen folyamatos a munka és a fejlesztés. A sikeres felvételi eredmények alapján várható, hogy jövőre az intézmény átlépi a 4000 fős hallgatói létszámot. Erre az oktatók is készülnek, digitális tananyagok, oktatási megoldások fejlesztésével.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Baromfitartó őstermelő EPR-díja

2023. december 07. 18:16
Őstermelő tyúkokat tart, és tojásértékesítéssel foglalkozik. A tojást papírtálcában rakja, majd kartondobozba, így értékesíti. A papírtálcát és a kartondobozt is belföldről szerzi be. Keletkezik-e EPR-díjfizetési kötelezettsége, és kell-e regisztrálnia a MO-HU oldalán?

Ebből a magyar építőanyagból épülnek az ausztrál házak

2023. február 14. 13:19
A hazai faipar jelentős múltra tekint vissza, a jelen viszont már kevésbé fényes. Vannak azonban pozitív kivételek, a vásárosnaményi Swiss Krono gyár 35 éve sikeresen működik, évente körülbelül 380 ezer köbméter OSB lapot gyárt, amellyel a régió meghatározó szereplője. Az építőipar visszaesése és a drasztikusan megemelkedett energiaárak a vállalatot sem kímélik, de két, összesen 62 millió euró értékű beruházással inkább előremenekülnek, és 40 százalékkal növelik a kapacitásaikat, ráadásul új, innovatív termékkört is fejlesztenek. A Pénzcentrum Szabadné Kázmér Orsolyát, a Swiss Krono vásárosnaményi gyárának igazgatóját kérdezte a hazai faipar helyzetéről, a munkaerőpiaci kihívásokról és a gyár üzleti stratégiájáról.