Segédletet készített a NÉBIH a vendéglátósoknak az allergénekről szóló tájékoztatáshoz

2017. augusztus 31. 09:14
 
Segédletet állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a vendéglátó vállalkozók részére arról, hogy miként tájékoztassák vendégeiket a felszolgált ételek allergén összetevőiről. Az iránymutató dokumentum a kötelezően betartandó jogszabályi előírások mellett hasznos, gyakorlatias tanácsokat is tartalmaz annak érdekében, hogy a vendéglátók pontos, szakszerű információkkal segíthessék a fogyasztók tudatos és felelős ételválasztását.

Az ételek egyes összetevői néhány embernél allergiás reakciót vagy intoleranciát válthatnak ki, ami súlyos tünetekkel járhat, egészséget és életet veszélyeztető helyzeteket is előidézhet. Éppen ezért az élelmiszer-vállalkozókat, vendéglátókat jogszabály kötelezi arra, hogy az általuk kínált élelmiszerek allergiát és intoleranciát okozó összetevőiről pontos tájékoztatást nyújtsanak vendégeiknek. A vendégek a megkapott információk alapján dönthetik el, hogy elfogyasztják az ételt vagy elutasítják azt.

A NÉBIH által összeállított segédlet a pontos, felelősségteljes és megfelelő dokumentumra alapozott tájékoztatáshoz nyújt megbízható támpontot.

A részletes segédlet letölthető a NÉBIH honlapjáról.

http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/21442/08_30_Allerg%C3%A9n+%C3%BAtmutat%C3%B3/8a946e4e-753b-409e-a85e-e83b0c9a17f9

http://portal.nebih.gov.hu/-/segedletet-keszitett-a-nebih-a-vendeglatosoknak-az-allergenekrol-szolo-tajekoztatashoz

Kapcsolódó cikkek

Elegendő magyar paradicsom és paprika lesz idén

2016. május 19. 08:12
Az előrejelzések szerint tavasztól-őszig elegendő magyar paradicsom és paprika terem idén - közölte a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország az MTI-vel.

Egy tv riport margójára

2017. január 20. 07:51
A Hírtv 2017.január 17-én Reggeli járat – Mindennapjaink címmel 8 perces riportot adott le a reggeli tv nézők okulására, ahol a szakmát Vajda József „kézműves pék” a Pékműhely tulajdonosa és Lakatos Tibor a Magyar Pékszövetség elnökhelyettese képviselték. A beszélgetés a "kézműves" kontra többi pék között felhabzott- a médiában igen egyoldalúan tálalt- a Magyar Nemzetben 2017. január. 10-én Velkei Tamás tollából„Az ipar a leggyengébb lisztből süt kenyeret” címen megjelent riport folyománya.