Spanyol nemesítők két új, korai érésű, magas hőtűrésű almafajtát hoztak létre

2024. november 11. 18:55
Élénkpiros szín, magas cukortartalom jellemzi őket.
 
Az alma Ázsiából a Selyemúton jutott el Európába több ezer évvel ezelőtt. Ma a világban összesen több mint 30.000 almafajtát termesztenek, közülük több százra tehető a kereskedelmi forgalomban jelentős súllyal szereplők száma.
Spanyol nemesítők két új, korai érésű, magas hőtűrésű almafajtát hoztak létre
A nemesítés lassú és munkaigényes folyamat – fotó: pixabay.com
 
Nemesítők, többek között spanyolok, illetve katalánok – új-zélandi kollégáikkal közösen mégis húsz éve dolgoznak különböző fajták fajták előállításán, amelyeknek termesztésbe állítása a szárazság- és hőtűrés jelentőségének növekedésével egyre fontosabb.
 
Az új fajtáknál lényeges érték továbbá az élénk szín, a jó textúra és eltarthatóság, illetve a különleges íz. A nemesítés lassú és munkaigényes folyamat, a katalánok évenként 10.000 fából csak a legjobb tulajdonsággal rendelkező ötvenet szaporítják tovább.
 
Különböző helyekről származó fajták többszöri átkeresztezésével így jött létre két új spanyol almafajta Tutti és Stellar néven, amelyek többek között szárazságtűrésükkel tűnnek ki, ezért jól termeszthetők a mérsékelt övi és szubtrópusi körzetekben egyaránt.
 
További jó tulajdonságuk az élénkpiros szín, a magas cukortartalom és a korai (10 nappal a Gála fajta előtti) érés. Ezek alapján a nemesítők biztosak a sikerben, és már meg is kezdték az értékesítést, ebben az évben a két fajtából összesen már több mint 400.000 tonna kerül a piacra.
 
Forrás: elpais.com

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webinárium

2024. március 28. 13:44
Technológiai fejlesztések támogatása.
 
2024. április 11-én az élelmiszeripari pályázatok lesznek az online konferenciánk témája.
 
A webinárium időpontja: 2024. április 11., 09:00 óra

Itt a repceméz szezonja - Miért érdemes közvetlenül a méhésztől beszerezni?

2023. május 15. 11:28
A repceméz azon kevés mézfajták egyike, melyet a gyomorpanaszokkal élők is fogyasztani tudnak, mivel nem okoz savasságot. Sőt a gyomorpanaszokat a legtöbb esetben enyhíti ez az enyhén marcipános ízű mézfajta.
A repcemézről már több cikkben is beszámoltunk (lásd itt: Repceméz gyomorpanaszok ellen) De nem lehet elégszer elmondani, hogy miért is érdemes ezt a “marcipánízű” mézfajtát használnunk, akár cukor helyett kávéhoz, teához, vagy akár gyomorpanaszok ellen.