Spanyol nemesítők két új, korai érésű, magas hőtűrésű almafajtát hoztak létre

2024. november 11. 18:55
Élénkpiros szín, magas cukortartalom jellemzi őket.
 
Az alma Ázsiából a Selyemúton jutott el Európába több ezer évvel ezelőtt. Ma a világban összesen több mint 30.000 almafajtát termesztenek, közülük több százra tehető a kereskedelmi forgalomban jelentős súllyal szereplők száma.
Spanyol nemesítők két új, korai érésű, magas hőtűrésű almafajtát hoztak létre
A nemesítés lassú és munkaigényes folyamat – fotó: pixabay.com
 
Nemesítők, többek között spanyolok, illetve katalánok – új-zélandi kollégáikkal közösen mégis húsz éve dolgoznak különböző fajták fajták előállításán, amelyeknek termesztésbe állítása a szárazság- és hőtűrés jelentőségének növekedésével egyre fontosabb.
 
Az új fajtáknál lényeges érték továbbá az élénk szín, a jó textúra és eltarthatóság, illetve a különleges íz. A nemesítés lassú és munkaigényes folyamat, a katalánok évenként 10.000 fából csak a legjobb tulajdonsággal rendelkező ötvenet szaporítják tovább.
 
Különböző helyekről származó fajták többszöri átkeresztezésével így jött létre két új spanyol almafajta Tutti és Stellar néven, amelyek többek között szárazságtűrésükkel tűnnek ki, ezért jól termeszthetők a mérsékelt övi és szubtrópusi körzetekben egyaránt.
 
További jó tulajdonságuk az élénkpiros szín, a magas cukortartalom és a korai (10 nappal a Gála fajta előtti) érés. Ezek alapján a nemesítők biztosak a sikerben, és már meg is kezdték az értékesítést, ebben az évben a két fajtából összesen már több mint 400.000 tonna kerül a piacra.
 
Forrás: elpais.com

Kapcsolódó cikkek

Új borászati feldolgozóüzemet avattak a pannonhalmi TóthBorbirtokon

2024. szeptember 13. 19:34
A magyar borászat versenyképességének és a magyar bor elismertségének erősítéséhez újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség – mondta ma az agrárminiszter Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozóüzemének átadásán.

December elejére hiánycikk lehet a magyar burgonya

2024. szeptember 03. 15:29
A burgonyatermesztőknek a hőség és a tárolási nehézségek hatalmas gondot jelentenek.