Szalmonella és cianid veszélye miatt mandula termékeket hívott vissza a Nébih
2022. február 09. 10:48
Különböző kiszerelésű mandula és őrölt mandula termékeknél cianid veszély áll fenn, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta ezeket a termékeket – adott ki tájékoztatást kedden a Nébih. A magas keserűmandula-tartalom miatt a termékben magas az amigdalin mennyisége, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul, ez jelenti a veszélyt.
A probléma három terméket érint:
- az Alnatura Bio Mandeln 200 grammos kiszerelésű, spanyolországi eredetű, idén november végén lejáró, a Müller üzletlánc által forgalmazott termékét;
- a szintén a Müller üzletláncban kapható, szintén spanyol származású Alnatura Bio Mandeln 150 grammos őrölt mandulát, amely idén augusztus 10.-én jár le;
- illetve a dennree márkájú, 250 grammos, spanyolországi eredetű Európai mandulát, amely idén augusztus 26-ai lejáratú.
A termékek csomagolását a Nébih oldalán lehet megtekinteni a könnyebb beazonosítás miatt.
Kedd délután egy negyedik terméket is visszahívott a Nébih, szalmonella-szennyezettség miatt a
- szintén Müllnerben kapható 225 grammos Alnatura bio őrölt földimandulát (mandulapalkát).
A Nébih azt javasolta, hogy aki vásárolt a visszahívásban érintett termékekből, az a vásárlás helyén érdeklődjön a vételár visszatérítésének lehetőségéről.
www.telex.hu
Kapcsolódó cikkek
Egyre többen vásárolnak ilyen boltokban vidéken: sokat spórolnak az élelmiszeren
2020. június 29. 10:07
Az Amerikából indult zero waste mozgalom jeles képviselője Bea Johnson, aki családjával 2008 óta éli életét a hulladékmentesség jegyében. A kifejezés magyar megfelelője azonban félrevezető: nem a szeméttermelés kiiktatása a cél, pusztán az észszerű és racionális törekvés a hulladékmennyiség csökkentésére, amiben valódi segítséget nyújtanak a csomagolásmentes boltok. Utóbbiak kapcsán az első békéscsabai és egyben első Békés megyei hulladékmentes üzlet tulajdonosát, Pocsaji Csillát kérdezte a HelloVidék.
Kevés a hazai alapanyag: mi lesz a magyar gyümölcslével?
2019. január 08. 07:55
Komoly gondok elé néz a hazai gyümölcslégyártás, mert rohamosan csökken a felhasználható alapanyag, derült ki a FruitVeB tanácskozásán. A klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre, zamatos fajtákra van szükség.