Szalmonella és cianid veszélye miatt mandula termékeket hívott vissza a Nébih
2022. február 09. 10:48
Különböző kiszerelésű mandula és őrölt mandula termékeknél cianid veszély áll fenn, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal visszahívta ezeket a termékeket – adott ki tájékoztatást kedden a Nébih. A magas keserűmandula-tartalom miatt a termékben magas az amigdalin mennyisége, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul, ez jelenti a veszélyt.
A probléma három terméket érint:
- az Alnatura Bio Mandeln 200 grammos kiszerelésű, spanyolországi eredetű, idén november végén lejáró, a Müller üzletlánc által forgalmazott termékét;
- a szintén a Müller üzletláncban kapható, szintén spanyol származású Alnatura Bio Mandeln 150 grammos őrölt mandulát, amely idén augusztus 10.-én jár le;
- illetve a dennree márkájú, 250 grammos, spanyolországi eredetű Európai mandulát, amely idén augusztus 26-ai lejáratú.
A termékek csomagolását a Nébih oldalán lehet megtekinteni a könnyebb beazonosítás miatt.
Kedd délután egy negyedik terméket is visszahívott a Nébih, szalmonella-szennyezettség miatt a
- szintén Müllnerben kapható 225 grammos Alnatura bio őrölt földimandulát (mandulapalkát).
A Nébih azt javasolta, hogy aki vásárolt a visszahívásban érintett termékekből, az a vásárlás helyén érdeklődjön a vételár visszatérítésének lehetőségéről.
www.telex.hu
Kapcsolódó cikkek
Az élelmiszerek kettős minősége ellen egységes uniós jogi szabályozásra van szükség
2019. február 04. 10:21
Egységes európai uniós jogi szabályozást kell kialakítani az élelmiszerek kettős minőségének felszámolása érdekében - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Aranyáron mérik a szezon slágerét a piacokon: több ezerre is felkúszhat a kilóár
2020. június 04. 08:10
Nincs élőmunkaerő-igényesebb területe a zöldség- és gyümölcságazatnak a bogyós termésű növényeknél, azon belül is az epernél. A hazai termőterület nagysága legjobb esetben stagnál, vagy inkább csökken, ami betudható a termelők kiöregedésének, az olcsó importnak vagy éppen a befolyásolhatatlan, szeszélyes időjárásnak. Hogy a koronavírussal indított 2020-as év mennyire volt jobb vagy rosszabb az előző szezonoknál, arról két vidéki termelő mondta el tapasztalatát.