Te is így tárolod az ételeket a hűtőben? Jobb lenne, ha nem tennéd!
2024. július 16. 15:15
A BPA növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Ismét kutatást végeztek az ételtárolással kapcsolatban. Kiderült, hogy kapcsolatot találtak a műanyag ételtárolókban és a vizes palackokban is fellelhető biszfenol-A és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.
Problémásan tároljuk az élelmiszereinket
Amikor kinyitjuk a hűtőszekrényünket, akkor valószínűleg mi magunk is találunk benne pár doboz műanyagban tartott maradékot. Nem csak a készételek kerülnek ezekbe, hiszen ha fagylaltot veszünk, azt is műanyag dobozban tároljuk. Ide tartozik továbbá a nagyobb méretű tejfölösdobozban tartott töltött káposzta, a rizses hús, vagy éppen a műanyag palackos víz. Szeretünk mindent újrahasznosítani, pedig ezekben a műanyagokban egy percig sem szabadna ételt tartani.
A biszfenol-A, azaz a BPA megtalálható szinte minden vizes- és üdítőpalackban, ételtároló dobozban, kulacsban, de még a poharakban is. Az élelmiszeripar előszeretettel alkalmazza kezet, pedig cseppet sem egészségesek. Mára a világ egyik legnagyobb mennyiségben gyártott adalékanyaga, amiből éves szinten több millió tonnát állítanak elő. Manapság tudjuk, hogy egészségkárosító hatása van, hiszen felboríthatja a hormonrendszert, emellett károsíthatja a termékenységet. Egy új kutatás pedig felfedte, hogy kapcsolat van a BPA és a 2-es típusú cukorbetegség között.
Csökkenti az inzulinérzékenységet
Az Amerikai Diabétesz Szövetség 2024-es tudományos ülésszakaszán mondták el, hogy az élelmiszer-és italcsomagoláshoz használt BPA csökkentheti az inzulinérzékenységet, amely károsíthatja a cukoranyagcserénket. A kutatók 40 egészséges felnőttet vontak be, akik napi szinten vagy placebót kaptak, vagy testkilogrammonként 50 mikrogramm BPA-t. Ez az az a mennyiség, amelyet biztonságosnak ítélnek.
Akik BPA-t kaptak, azok 4 nap után már kevésbé reagáltak az inzulinra. A változást a placebo csoport tagjainál nem észlelték. Az eredményekből jól látszik, hogy a BPA beadását követően növekszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Mindenütt jelen van
Mivel sokrétűen használhatóak, kényelmesek, így szinte mindenhol jelen vannak a világon. Egyre több kutatás fedi fel a káros hatásait az egészségre. Egy másik tanulmány felfedte, hogy a napfénynek kitett műanyag palackokból káros vegyi anyagok szabadulnak fel. Bizonyos típusuk rendkívül mérgező szerves vegyületeket bocsátanak ki. Sajnos a probléma az egész Földet érinti. Egy 11 európai országot vizsgáló felmérésben a résztvevők 92 százalékának volt BPA a vizeletében.
A műanyag játékok is veszélyesek
Az említett kutatások rávilágítanak a súlyos egészségügyi kockázatokra, amely szigorú szabályozást tesznek szükségessé. Az utóbbi években már többször bizonyították, hogy a BPA problémát jelenthet, hiszen összefüggésbe hozták a rákkal, a cukorbetegséggel, és persze a hormonális zavarokkal egyaránt. Egyes tanulmányok szerint pedig autizmus és figyelemzavart is okozhat. A legrosszabb benne, hogy mérgező hatását lassan és folyamatosan fejti ki, a következményeit csak később észleljük.
Szinte minden élelmiszert műanyagban veszünk meg vagy tárolunk, ami cseppet sem egészséges a szervezetünkre nézve - fotó: pexels.com
Emiatt az Európai Bizottság javaslata szerint 2024 végéig be kellene tiltani a BPA-t az élelmiszerekkel és italokkal érintkező termékekben. Sajnos azonban az élelmiszergyártás csak egy része a problémának. A legriasztóbb, hogy már a gyermekeknek szánt szemüvegekben, fogzási játékokban is felfedezték a biszfenolokat, de találtak már ruhákban és gyerekjátékokban egyaránt. Egy dán kutatócsoport szerint ezek 60%-ában van jelen ez a káros anyag.
Forrás: agroinform.hu/divany.hu
Kapcsolódó cikkek
2024. évi gluténmentes kenyér és péksütemények versenye
2024. október 17. 15:30
Idén 3. alkalommal rendezték meg a Magyarok Kenyere program keretében az év gluténmentes kenyere és péksüteménye versenyt.
Csúcson a rizs ára, tömegek élelmezése kerülhet veszélybe
2023. augusztus 11. 13:13
Az ázsiai gazdálkodók a hőhullámokkal és az aszállyal küzdenek, a piacon pedig a kínálat szűkülésétől tartanak.
Az ázsiai országok költségvetési helyzetét ugyan javítják a szárnyaló rizsárak, de betesznek a lakosság szegényebb rétegeinek. Míg Európában is közkedvelt étel a rizs, Ázsiában alapélelmiszer. Ezt jól mutatja, hogy a rizs a teljes kalóriabevitel 60 százalékát teszi ki Délkelet-Ázsia és Afrika egyes részein.