Tele a raktárak mézzel, nagy bajban a termelők

2023. június 12. 14:00
Soha nem volt ilyen kilátástalan a méhészeti ágazat helyzete, mint idén. Ezt hallani az ország minden pontján az ágazat képviselőitől.
 
Az okok összetettek, van, ami jó ideje visszatérő, de van újdonság is, ami tovább rontott az ágazat helyzetén.
Tele a raktárak mézzel, nagy bajban a termelők
A Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke, Somogyi Gyula az Agroinform érdeklődésére elmondta: mivel az akácmézet még csak most pörgetik, pontos mennyiséget nem lehet mondani, de mivel az akácfák már rügypattanáskor többször is fagykárt szenvedtek, a sarjúvirág pedig nem ad nektárt, vagy csak nagyon keveset, így jóval kevesebb akácméz kerül a hordókba.
 
– Úgy tűnik, minden évben megismétlődik ez a méhészek számára tragédiával felérő időjárási anomália – szögezte le Somogyi Gyula. – Az ágazatot tehát évről-évre sújtja ez a bevétel csökkenését generálva, ezzel szemben pedig ott van az inputanyagok árának folyamatos növekedése. S akkor még nem beszéltünk az Európai Unió piacára beengedett ukrán mézről, ami annyira olcsón érkezik, hogy a mi összes tavalyi mézünk még hordókban van, a nagykereskedelmi értékesítés szinte teljesen leállt. Ilyen év még nem volt, mint az idei, hogy majdnem teljesen megszűnt a belföldi mézfelvásárlás. Ha továbbra is jöhet az ukrán méz, szerintem nagyon sok méhész szögre akasztja a kaptárvasat, egyszerűen abbahagyja a termelést, mert hát ki az, aki veszteséget okoz saját magának? Eközben persze, dől az uniós piacokra a kínai áru is – méznek ezt nem nevezném, mert tényleg nem az – ami nemcsak olcsó, hanem hamisított is. Ugyanis a kínai „méz" valójában megfelelő paraméterekre beállított rizsszirup, amit európai mézzel kevernek már itt, a kontinensen.
 
Erről egy hónappal ezelőtt a Magyar Nemzet is írt: az elmúlt évben csaknem 42 százalékkal több, mintegy 68 ezer tonna kínai méz érkezett az Európai Unióba, ráadásul a vámmentesség miatt az olcsó ukrán méz is lefelé nyomja az árakat. A tavaly áprilisi nagybani felvásárlási árakhoz képest az idén csaknem negyven százalékkal csökkent az akácméz nagybani felvásárlási ára itthon. Ilyen árakon csak azok a méhészek adják el a mézet, akiket a hiteleik törlesztése erre kényszerít. Emiatt az elmúlt egy évben gyakorlatilag megbénult az uniós méz­piac, a raktárakban tonnaszám áll a kiváló minőségű, organikus európai méz; miközben a boltok polcain egyre inkább az olcsó ukrán mézzel „hígított" kínai hamisítvánnyal lehet találkozni.
 
S ha mindez még nem lenne elég: a kínaiak (és velük együtt sajnos, az EU méhészei is) most konkurenciát kaptak, ugyanis immár Törökországból is érkezik "méz", aminek a 93 százaléka nem felel meg a valódi, organikus mézzel szemben támasztott kritériumoknak a vizsgálatok szerint.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyot emelkedhet húsvét előtt ezeknek a zöldségeknek az ára

2024. március 18. 16:31
Ennek ellenére mégis sokan fogják a hazait választani az olcsóbb import helyett.
 
Lassan beindul a húsvéti asztalra szánt zöldségek szezonja is. Az ármozgások között nagy a különbség: a hónapos retek és a torma mérsékelten drágult, míg az újhagymánál a hazai még jóval drágább az importnál, és a tavalyi árnál is – írja a vg.hu.
 

A céklalé számtalan egészségügyi előnye

2023. június 21. 18:38
A céklalé az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvendett a sportolók körében, mivel azt állították, hogy jótékony hatással van az állóképességre és az eneriga raktározásra is. De vajon tudományosan alátámaszthatók ezeket az állítások?