Több kereskedő is görög szamócára váltott a spanyol áru helyett

2024. április 03. 16:06
Görögországból folyamatosan érkezik a jó minőségű áru, míg Spanyolországban az aszály okozott gondokat a korábbi években.
Több kereskedő is görög szamócára váltott a spanyol áru helyett
A Münchenhez közeli Ottbrunn székhelyű ExPa-Frucht GmbH kereskedője, Christian Vogelsang szerint kivételesen jól indult és jól is folytatódott a görög szamócaszezon.
 
“Az idénykezdet óta folyamatosan bőséges a kínálat, és a kereslet is végig kielégítő volt, ami elsősorban a viszonylag enyhe télnek, meleg tavaszi időjárásnak köszönhető. Eközben a 10. hétig az árak jelentősen a tavalyi szint felett voltak, ami annak köszönhető, hogy a kereslet a tavalyi évhez képest magasabb volt, közel azonos kínálati mennyiség mellett. A 11-12. hét óta azonban az árak nagyjából a tavalyi szint környékére csökkentek.”
A görög szamóca az elmúlt években kiváló minőségével és folyamatosan növekvő mennyiségével szilárdan megvetette a lábát a német piacon. Ennek oka, hogy a másik nagy szereplőnél, Spanyolországban az utóbbi években jelentős problémákat okozott az aszály és az öntözéssel kapcsolatos nehézségek. Görögországban viszont ezzel szemben általában elegendő az esős időszakban hulló csapadék, amit tározókban fognak fel. Ez oda vezetett, hogy az elmúlt években számos kiskereskedelmi lánc áttért a spanyol áruról a görögre. Idén a helyzet egy kicsit más: most nem az aszály, hanem épp a heves esőzések okoznak minőségi problémákat Spanyolországban.
 
A görög szamóca szezonjának hagyományos csúcsidőszaka április-május hónapokra esik. A német kiskereskedelmi láncoknál általában június közepéig található meg a görög áru, utána már túlságosan meleg lesz a szamóca termesztéséhez Görögországban.
 
forrás: agrotrend.hu / FruitVeb

Kapcsolódó cikkek

A szegények eledele volt, pedig valóságos vitaminbomba

2024. október 24. 22:03
A kukoricakása vagy puliszka egy kukoricadarából és vízből álló étel, melynek számos egészségügyi előnye van.

Jön a szintetikus cukor?

2024. március 04. 17:45
Az Oszakai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült – különböző baktériumok segítségével – szintetikus úton cukrot előállítaniuk – olvashatjuk a sciencedaily.com hírportálon.