Több mint hatmilliárdos fejlesztést adtak át Nádudvaron
2023. január 09. 12:15
Csányi Sándor szerint a mai kor hatékonysági követelményeinek megtartása a siker kulcsa.
A Vidékfejlesztési Program pályázatán nyert állami és uniós forrású támogatásnak köszönhetően mintegy 6 milliárd 640 millió forintból épített két új sertéstelepet a Nagisz Csoport. Az ünnepélyes átadót január 3-án tartották.
– Azt gondolom, hogy azok a mezőgazdasági termelők tudnak tartósan sikeresek lenni, akik megfelelnek a mai kor hatékonysági követelményeinek, továbbá az államjóléti és élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Ezek pedig ilyen beruházásokat igényelnek – hangsúlyozta köszöntőjében Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Mint ismert, az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Alap 2020. október 20-án sikeresen zárta a tranzakciót, amelynek révén 97,91 százalékos közvetett irányítást szerzett a NAGISZ Csoport fölött. – Eddig ez egy lenézett iparág volt, azonban ma már a mezőgazdaságban is jelen van a digitalizáció. Kevesen hiszik el, de a leginnovatívabb iparág az élelmiszeripar, hiszen itt változik a leggyorsabban a technológia és a termékportfólió – emelte ki a bankelnök.
– A magyar kormány és a magyar agrárium stabil. A mi ágazatunk az, amelyik már megkapta az európai uniós forrásokat. Az előző finanszírozási ciklusban 468 milliárd forint támogatás volt az élelmiszeriparra, a következőben pedig 750 milliárd forint áll majd rendelkezésre – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: az élelmiszeripar éves szinten 4 ezer milliárd forintos ágazat 33 szakágazattal és 4 ezer vállalkozással Magyarországon. – A kormányra az állattartók ezután is számíthatnak. A sertéságazat a magyar élelmiszeripar harmadik legnagyobbja, így nagy öröm számunkra, hogy ezekben a nehéz időkben is újabb és újabb telepek épülnek, amelyek a modern körülményeknek és az élelmiszerbiztonságnak rendkívüli módon megfelelnek és munkát adnak az embereknek – hangsúlyozta.
Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki beruházásokért a térség valamennyi lakosának nevében. – Nagyon nagy lépések ezek, hiszen egészen elképesztő változások történnek az agráriumban, melyek előre visznek bennünket. Kívánom, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak, hisz itt olyan értékek vannak, mint a termőföld, a mezőgazdaság, az állattenyésztés és az ezekhez kapcsolódó tudás – fogalmazott a honatya.
A hajdúszoboszlói telep bővítésére 3 milliárd 400 millió forintot fordított a Hage Zrt., melyből 923 millió 571 ezer forint volt a támogatás. Itt az ország egyik legnagyobb férőhellyel rendelkező, mintegy 10 ezer négyzetméter alapterületű sertéstelepet építettek, melyben 3 ezer 640 utónevelő és 8 ezer 640 hízlalda férőhelyet alakítottak ki. A most átadott telep a mai kornak megfelelő technológiával készült: egyebek mellett automatizált szellőztetési és takarmánybehordó rendszerrel, valamint napelemekkel is felszerelt.
A nádudvari Büte telephelyen kialakított épület kicsivel több mint 8800 négyzetméter alapterületű. Erre összesen 3 milliárd 240 millió forintot fordított a Nagisz, melyből megközelítőleg 1 milliárd 300 millió forint volt a támogatás. A szintén modern technológiai kialakítású épületben egyebek mellett 6 fiaztató termet, 3 kocaszállást, valamint 1 egyedi kocaszállást, 1 koca-süldő szállást és 2 csoportos tenyészkoca-süldőszállást is kialakítottak. Az új telep évente 1500 koca tartására és 50 ezer választott malac előállítására alkalmas.
forrás: haon.hu
Kapcsolódó cikkek
Pálinkafőzdék felkészülése: szeptemberre csúcsra pörög a termelés
2024. június 17. 16:05
Hamarosan kezdődik az igazi roham a pálinkafőzdékben, ami szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Mivel alapanyag lesz bőven, sőt még maradt tavalyi készlet, vagyis cefre, ezért időben kell lekötni a még szabad kapacitásokat – erről tájékoztattak bennünket a megkérdezett szakemberek. Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen nem változtattak az árakon, így átlagban a kisüsti pálinka literje 1400 forint, az aromatornyos kifőzése 1500 forintba kerül.
Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?
2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

