Tovább bővült a HÍR védjegyes termékek köre
2024. november 29. 16:19
A X. Jubileumi Termelői Közösségek Napján 12 pályázó 22 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 238-ra nőtt a HÍR védjegyes termékek száma.
Az Agrárminisztérium célkitűzése a Termelői Közösségek Napjának évenkénti megrendezésével, hogy a termelői közösségek jó példáinak bemutatásával, tudásuk átadásával, valamint tapasztalataik cseréjével segítse a termelők közötti együttműködést, közösségbe szervezésüket.
Fotó: Fekete István
Hagyományos és tájjellegű termékeink kulturális örökségünk részét képezik, hozzájárulnak a helyi identitás megerősítéséhez. Védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel való megkülönböztetésük olyan egyedi eszköz a termelői közösségek kezében, amellyel az éles piaci versenyben hitelesen tudják megkülönböztetni termékeiket a tömegtermékektől. A védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmának megszerzése után fontos lépés a hasznosítás, azaz célzott marketing és promóciós programokkal népszerűsíteni ezeket a termékeket. Ebben a szakaszban is kulcsfontosságú a termelői közösségek szerepe.
Fotó: Fekete István
A „Hagyományok-Ízek-Régiók” elnevezésű programot az Agrárminisztérium 1998-ban indította el, azzal a céllal, hogy az unió EUROTERROIRS programjához csatlakozva létrehozza Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A HÍR védjegy programot 2010 óta a szaktárca a Földrajzi Árujelzők Program előiskolájaként működteti. A HÍR védjegy pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni.
Fotó: Fekete István
A rendezvényen az ország különböző régióiból érkezett HÍR védjegyes kiállítók is bemutatták a termékeiket. Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl régiós bemutatkozása arra hívta fel a figyelmet, hogy hagyományos gasztronómiai kultúránk nemcsak megőrzendő kincs, de fenntartható boldogulásunk záloga is a jövőben. Az ünnepségen kimagasló és példaértékű tevékenységéért három szakember miniszteri elismerő oklevelet vehetett át.
A HÍR védjegyet frissen átvett oklevelesek listája itt érhető el.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés
2024. július 01. 17:31
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése – közölte az egyetem ma az MTI-vel.
Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek
2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.